Egy erőd is lehet izgalmas. Hát még több! – Irány Komárom!

Kevés nőt – de annál több gyereket – lehet lázba hozni azzal, hogy menjünk Komáromba, mert ott csuda erődök vannak! Ám mindenkinek csábítóbb, ha azzal érvelünk, hogy visszautazhatunk az időben, egy helyen láthatjuk a világ legszebb szobrait, és remek finomságokat ehetünk.

A Duna jobb partja már a római korban lakott volt, itt állt a birodalom egyik jelentős határvárosa, Brigetio, neve annyit tesz: vár, erőd. Elhelyezkedésénél fogva mindig fontos katonai jelentőséggel bírt, a helyszínen járva évszázadok távlatából is tökéletesen érthető, miért itt épültek Közép-Európa legnagyobb újkori erődjei. Az egykori építményeket elkerülték a világháborús harci események, így a falak között teljes épségükben tárulnak fel hadtörténeti értékeink, amelyek nemtől és életkortól függetlenül mindenki számára tartogatnak érdekességeket.

Annál is nagyobb

A Monostori Erődbe megérkezve úgy érzi az ember, mintha egy hollywoodi mozi forgatásán vagy egy szabadtéri megafesztivál helyszínén járna. Sokkal hatalmasabb, mint amekkorát el lehet képzelni, és valóban szoktak itt filmet forgatni, illetve családi napokat, tömegrendezvényeket tartani. (Fontos megfelelő cipőben érkezni, és érdemes rászánni az időt, hogy alaposan bejárjuk a helyszínt.)

Az erődöt az 1848-49-es szabadságharc után a kor legfejlettebb haditechnikai elvei alapján, klasszicista stílusban építették. Egyszerre hátborzongató és megkapó végigsétálni a védfalak mentén, amiket gondosan faragott kövekből illesztettek össze. A bástyák lábánál méltóságteljesen hömpölyög a Duna, az óriási udvar és a földsáncok még a felnőtteket is önfeledt nyargalászásra csábítják. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején az erődrendszer egymást követő katonagenerációkat szolgált ki, több ezer tüzért, huszárt és műszaki katonát képeztek itt ki, ők még télen is a Dunához jártak le mosakodni. A hálótermeket, egykori istállókat összekötő folyosó olyan hosszú, hogy nem lehet ellátni egyik végéből a másikba. A második világháború után a szovjet hadsereg titkos lőszerraktárat rendezett be Komáromban, a legendák szerint így lett az erőd ötödik a NATO legveszélyesebb kelet-európai objektumokat számba vevő listáján, a kivonuláskor több ezer vagon lőszert szállítottak el. Néhány termet berendeztek, így láthatjuk, hogyan éltek itt a katonák az erőd különböző korszakaiban, és végigsétálhatunk a három kilométer hosszú kazamatarendszeren is. Érdemes elemlámpával érkezni vagy a telefon világítását használni, itt-ott azért félelmetesek a sötét szakaszok, derengő sarkok.

A Dunai Bástya közelmúltban felújított fogadóterében rendezték be a Duna, hajók, mesterségek című állandó kiállítást, ahol Komárom virágkorából kapunk ízelítőt. A 18. századtól pezsgett a dunai kereskedelem, és ez a város volt a halászat, valamint az aranymosás egyik központja, itt is építettek bőgőshajókat, amelyek leghíresebbje Jókai Az arany ember című regényében is megjelenik. A halászat szintén nem tipikusan nőket foglalkoztató téma, de ez a tárlat kifejezetten érdekes a korabeli fényképekkel, illusztrációkkal, a sok hajómakettel és régi eszközzel.

A  Louvre és a Vatikán csodái egy helyen

A Csillagerőd elődje 1586-ban készült el, de a török harcok elmúltával elvesztette funkcióját, ezért elhanyagolták. 1850 és 1870 között kőből és téglából újjáépítették, a Monarchia hadserege laktanyaként használta, 1920 után lőszerraktár lett. 1944-ben deportáltak gyűjtőhelyéül szolgált, a második világháború után szükséglakásokat alakítottak ki benne. Különleges csillag alakját négy, befelé nyitott ütegállás adja, körben mély vizesárok védte.

Az éveken át használaton kívül álló épületegyüttes rekonstrukcióját és bővítését 2015-ben kezdték meg, végül a gyönyörűen felújított erődben kapott helyet a budapesti Szépművészeti Múzeum több mint százéves gipszmásolat-gyűjteménye. A 20. század első évtizedében a múzeum közel ezer jelentős szobrászati alkotás másolatával büszkélkedett. Akkoriban sokkal kevesebben jutottak el a világ nagy műremekeihez, ezért igazi attrakciónak számított, hogy itthon is lehet a híres szobrok pontos másolatában gyönyörködni. Az 1920-as évektől azonban a másolatgyűjtemények fokozatosan veszítettek a népszerűségükből, a második világháborút követően a gipszöntvények évtizedeken át elhagyatott raktárakban kallódtak. A gondos restaurálás eredményeként 2021 októbere óta a Csillagerődben tanulmányozhatjuk az ókori, a középkori és a reneszánsz szobrászat kiemelkedő alkotásait. A közel háromszáz másolat között megtaláljuk a világ leghíresebb műveit, láthatunk szobrokat, szoborcsoportokat, oszlopokat, síremlékeket, ereklyeszekrényt és számos komplett templomkaput is. A látogató szinte beleszédül abba a gyönyörűségbe, ami itt egy helyen elé tárul.

Galéria | 3 kép
Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .