A kapunyitási pániktól a társadalmi elvárásokon át a titkos szerelemig minden terítékre kerül azon a balatoni lagzin, amelyről az Együtt kezdtük című magyar vígjáték szól. A rendező, Kerékgyártó Yvonne filmjeiből képet kaphatunk arról, mi foglalkoztatja a fiatalokat, ha pedig interjút ad, megtudhatjuk azt is, miért kellett az egyik színésznek kilencvenszer csettintenie.

Összefoglalná nekünk, miről szól az Együtt kezdtük?

Egy csapat fiatalról, akik egy gimnáziumba jártak, és tíz évvel később egy vidéki lagzin találkoznak újra. Több napot töltenek együtt, közben fellángolnak a régi szerelmek és felélednek a régi konfliktusok. A kilenc főszereplő történetén keresztül kirajzolódik, milyen játszmáink lehetnek harmincéves korunk felé, amikor már meg kellene mutatnunk a világnak, hogy sikeresek lettünk és boldog párkapcsolatban élünk, és hogy milyen kis apró hazugságokkal fedjük el a kudarcainkat. A cím azt üzeni, hogy akikkel gyerekkorunk óta ismerjük egymást, talán nyíltabban beszélünk a problémáinkról, és hogy egy jó közösségben könnyebb a nehézségeket átvészelni.

A játszmákra mondana példát?

Az egyik főszereplő külföldön él, és ugye azt képzelnénk, hogy jól megy neki, mert ott kolbászból van a kerítés. Miközben aki már tanult vagy dolgozott kint, tudja, hogy a valóság sokkal bonyolultabb. És ez a fiú úgy jön haza, hogy végig szerepet játszik a volt osztálytársai előtt, azt állítja, hogy a csúcsra jutott és vezető beosztásban dolgozik, csak hogy megfeleljen a vélt elvárásoknak. A női karakterek történetein keresztül pedig megjelennek a gyermekvállalással kapcsolatos belső konfliktusok is. A film számos problémát felvet, és elég mélyen foglalkozik velük ahhoz, hogy magunkra ismerjünk a szereplőkben.

Rendezőként milyen kilenc főszereplővel forgatni?

Izgalmas feladat volt, hogy a filmben úgy működjenek együtt, mint egy osztályközösség. Például a forgatás előtt egy hónappal kimentünk a Városligetbe egy improvizációs próbára, mindenki kapott egy kis háttértörténetet, megadtuk, hogy kinek milyen titkai vannak. Elkezdődött egy szabad játék, és közel hat órán át tartott. Kamerával rögzítettük az egészet, és ha láttam egy jó gesztust, azt később a filmbe is beépítettük. A producerek, Romwalter Judit és Pék Csaba célul tűzték ki, hogy segítenek kilenc pályakezdő, tehetséges színészt találni. A történet tíz évet ölel át, ezért a szereplőválogatás után smink- és hajtesztet végeztünk velük, minden lehetséges megoldást kipróbáltunk, megnéztük, mi történik, ha a fiúk szakállt növesztenek, a lányok pedig új hajszínt kapnak a kamasz énjükhöz. Az átváltozások engem is megleptek!

Szerepelnek a filmben befutott színészek is.

Ők játsszák a tanárokat, a rokonokat meg az ismerősöket. Például Mucsi Zoltán alakítja a menyasszony, Mészöly Anna édesapját, Jani bá’-t, aki tanárként is dolgozott a gimnáziumban, és meg van győződve arról, hogy a lánya jobb férjet érdemelne. A feleségét, Moldvai Kiss Andrea alakítja, aki az életben is a párja. Most először szerepelnek együtt filmben házaspárként, végig átjött a köztük lévő erős szövetség. De játszik még a filmben például Pálmai Anna, Zsurzs Kati, Szacsvay László, Szabó Simon és Péterfy Bori is.

Érdekes, hogy Szabó Simon szerepelt az ikonikus Moszkva térben is, ami szintén a fiatalok mindennapjairól szólt.

Számomra a Moszkva tér volt az a film, ami legjobban hozta azt a közösségi élményt, amit az Együtt kezdtükben szerettünk volna visszaadni. Alapmű, máig nem fog rajta az idő. Simonnal jóban vagyunk, többször bebizonyította már, hogy hitelesen ábrázolja színészként, de akár rendezőként is a kamaszok világát.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .