Egyre többen használják a fővárosi közlekedési mobiljegyet, a már jól ismert jegyek, bérletek okostelefonra letölthető változatát. Az új alkalmazással többé nem felejtjük a másik táskában vagy kabátban a bérletet, és akkor sem kell bliccelnünk, ha nincs a megállóban jegyautomata.

A mobiljegyeket bárhol és bármikor, éjjel-nappal megvehetjük, ráadásul az új technológia papírmentes és környezettudatos jegy- vagy bérletvásárlást tesz lehetővé, és manapság már az sem mellékes, hogy érintkezésmentesen lehet őket beszerezni. További előny, hogy nem kell sem készpénzt, sem bankkártyát magunknál tartanunk, hiszen ‒ ha az applikációban már megadtuk a bankkártyaadatokat ‒ online fizethetünk a termékekért.

Beállíthatjuk az emlékeztetőt

A mobiljegy.nmzrt.hu honlapon kiválaszthatjuk a telefonunknak megfelelő applikációt. Letöltés és regisztráció után már meg is vehetjük a jegyet vagy a bérletet, amely viszont csak két perccel a vásárlás után lesz érvényes. (Ezzel előzik meg, hogy valaki a járművön vegye meg a jegyet, amikor meglátja az ellenőrt.) A fizetésről kérhetünk számlát. A BudapestGO appban elérhető widget funkció segítségével a telefon kezdőképernyőjén is tarthatjuk a jegyünket, bérletünket. Beállíthatjuk azt is, hogy a bérlet automatikusan megújuljon, vagy emlékeztetőnek kérhetünk értesítést, ha lejár.

Az alkalmazáshoz aktív mobilkapcsolat szükséges, ugyanis az érvényesség igazolásához egy QR-kódot kell leolvasnunk az okostelefonnal. Akkor a képernyőn megjelenik egy animált ábra (például egy napocska vagy egy fagylalt), azt kell majd bemutatnunk. Ha olyan buszon utazunk, ahol csak az első ajtón lehet felszállni, mert a vezető ellenőrzi a jegyeket és a bérleteket, a jármű oldalán vagy a sofőr mellett találjuk a QR-kódot, amelyet le kell olvasnunk a telefonunkkal, hogy megjelenjen az animált ábránk. Metróállomáson a jegykezelő készülék elejére vagy oldalára ragasztott kódot aktiváljuk. (Vagy ha az applikációban elérhető, akkor használjuk a „Metrómegállók” vagy „Metróra szállok” gombot, és válasszuk ki, melyik megállónál vagyunk.) Bérlet vagy például napijegy esetén csak az első ajtós felszállásnál és a metrónál kell előre leolvasni a kódot. A többi járaton csak akkor van szükség az applikációra, ha felszáll az ellenőr, ő a mobiljegyünket majd a saját készülékével ellenőrzi. A digitális vonaljegyet viszont – csakúgy mint a papírváltozatát – felszálláskor, illetve a metróbejáratnál érvényesíteni kell.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .