Sok mindent örökölhetünk: szépséget, intelligenciát, vagyont. Kaphatunk a szüleinktől jó és rossz példákat, előre megírt mondatokat, hitet önmagunkban, és kaphatunk sorsot is, amely előre meghatározza a jövőnket. Néha nem is tudjuk, mennyire mélyen íródott belénk őseink öröksége. Sydney van den Bosch, a Miss Earth Hungary győztese nemcsak a szépségét örökölte, hanem egy betegségre való hajlamot és az életbe vetett hitét is.

Sydney-vel egy patinás kávéházban találkozunk. Ül a teraszon és integet, amikor megérkezem. Az arcán derű és szépség. Az a természetes fajta, ami úgy jó, ahogy van. A mozdulataiban sincs semmi nagyzolás vagy elbizakodottság. Még a neve sem azért ilyen különös, mert művésznevet választott magának, hanem mert az édesapja holland, igazi világjáró ember, aki hosszú élete alatt végül itt, Magyarországon találta meg azt a boldogságot, amire nem lelt rá sehol máshol a világon, csak Sydney édesanyja, Anita mellett. Egy Budapest környéki kistelepülésre költöztek, ide született Sydney, ide járt iskolába, és innen indult el ő is, hogy meghódítsa a világot.

Szépségverseny: miért ne?

– Az édesapám valódi kozmopolita figura, aki rengetegszer kezdte újra az életét a világ legkülönfélébb tájain – meséli Sydney. – Nagyon engedékeny, a „korlát” és a „szabály” szavak hiányoznak a szótárából, szabadgondolkodású férfi. Az a különös, hogy mégis magyarnak vallja magát, imádja az ételeinket, a világlátásunkat. Itt maradt, mert itt talált örömöt és boldogságot mellettünk. Édesanyámban viszont benne él az a poroszos modell, ami arra késztette, hogy korlátok között neveljen engem. Ezt utólag már köszönöm neki, mert mindig lehetett tudni, meddig mehetek el. Biztonságérzetet adott kamaszkoromban, mert már akkor is temperamentumos voltam.
Sydney szülei szerették volna, ha a lányukból közgazdász lesz, ezért jól kellett tanulnia. Ha nem voltak jók a jegyei, bizony nem mehetett tánciskolába. Akkoriban ez nagyon elszomorította őt, de ma már tudja, hogy ezzel alapozódott meg a mai tudása. A közgazdaságtan száraznak tűnt számára, egyáltalán nem vonzotta. Viszont kislánykorától kezdve érdeklődött a szépségápolás iránt, az édesanyját is rávette a körömlakkozásra, mindenféle kencék és szépészeti kellékek vásárlására. Édesapja szerint az ő francia édesanyjától örökölhette ezt a fajta érzékenységet, ő volt hozzá hasonló alkat. Ezért aztán, amikor egyszer Sydney-t az iskolából hazafelé leszólították, hogy nem akar-e modellkedni, persze hogy igent mondott. De az életcélja nem ez volt. Aztán amikor a barátnője felvetette, hogy benevezhetnének egy szépségversenyre, buliból belement. Ez volt a Magyarország Szépe verseny, ahol Sydney 2013-ban döntős lett, majd 2014-ben ismét elindult, ennek köszönhetően jutott ki a Miss Earth világversenyre, a Fülöp-szigetekre, ahol harmadikként végzett.
– Tizennyolc éves voltam, éppen leérettségiztem, azt sem tudtam szinte, hogy mit keresek a kontinens másik oldalán – mesél erről az időszakról. – Fogalmam sem volt például, hogy a Fülöp-szigetek egyáltalán létezik, vagy hogy miről szól egy szépségverseny. Ezért egészen mást kaptam, mint amire számítottam, és nagyon hamar rájöttem, hogy nem ez az én utam. Kubában vagy Dél-Amerikában a lányok már szinte születésükkor tudják, szépségkirálynőt akarnak belőlük faragni. De nekem ilyen vágyam nem volt, számomra csak egy jó bulit jelentett az egész verseny, világot láttam, és örülök, hogy új kultúrákat, új embereket ismertem meg.
Időközben, a szépségversenyekkel párhuzamosan Sydney betört a közösségi médiába. Az oldalai olyan sikeresek lettek, hogy ma már saját stábbal dolgozik, nem kell castingokon üldögélnie tizenkét másik modell mellett. Hamarosan a férjét is megismerte, a legjobb barátnője édesanyja boronálta össze kettejüket.
– Szegről-végről ismertük már egymást gyerekkorunkból, de sosem gondoltam volna, hogy valaha Tamás mellett kötök ki. Már csak azért sem, mert mindig azt mondogattam, hogy nekem nem lesz focista férjem, ahogy sok más modellnek. Mégis ez történt. Tamás nagyon jó ember, rendkívül aggódott értem az elmúlt időszak egészségügyi megpróbáltatásai alatt is, de tudta, hogy ez az én harcom, és azt is, hogy képes vagyok végigvinni.

Tudni és tenni ellene

– Egy kisebb nőgyógyászati probléma miatt fordultam orvoshoz, aki rákérdezett a családi betegségekre – árulja el Sydney. – Elmeséltem neki, hogy édesanyám nagyon fiatalon mellrákon esett át, később pedig petefészekrákon. Gyanakodni kezdett, hogy ez a rák örökletes formája lehet, és megkérdezte, szeretnék-e fényt deríteni arra, hogy hordozom-e ezt a gént. Készen álltam a válaszra. Úgy gondoltam, jobb tudni, és tenni ellene.
Ettől kezdve felgyorsultak az események, a BRCA-vérvizsgálatból ugyanis kiderült, hogy Sydney az édesanyjához hasonlóan hordozza azt a génmutációt, ami mellrákot okoz. A mammográfián eleinte csodálkoztak az asszisztensek, hogy mit keres náluk ilyen fiatalon. De amikor diagnosztizáltak egy elváltozást a mellében, már senkinek nem volt kérdése. Sydney-t ekkoriban kérték fel, hogy szerepeljen a TV2 Szerencsekerék új epizódjaiban. A hamarosan elkezdődő forgatások miatt a műtétet későbbre időzítették. Csakhogy az egyik soron következő vizsgálaton kiderült, a Sydney mellében lévő csomó rossz irányba fejlődik, az operációt nem lehet halogatni, így még decemberben kés alá kellett feküdnie. Sydney-t egy olyan orvos operálta meg, aki onkológus, emlősebész és rekonstrukciós sebész is egyben, így egyszerre el tudták végezni nála a kétoldali masztektómiát és a korrekciós műtétet is. Édesanyjánál nagyjából tizenöt évvel korábban találtak először melldaganatot, akkor átesett egy operáción, de a teljes masztektómiát idén, Sydney műtétje után két hónappal végezték el nála is.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .