Huszonnégy évvel ezelőtt ért véget a Família Kft. című sorozat: ez volt az első, vérbeli „sitcom”, azaz szituációs komédia a Magyar Televízióban. Nemcsak a sorozat örvendett hatalmas népszerűségnek, de a szereplői is. Szinte mindenkire „ráégett” a szerepe – de ezt senki sem bánja, sőt! A fotózás utáni címlapinterjúnk olyan vidámra sikeredett, hogy teljesen visszahozza a Família Kft. bohókás, szeretetteli hangulatát. Öveket bekapcsolni: óriáskígyók, kifúrt torták, kulisszatitkok és sok nevetés érkezik!

A Família Kft.-t talán nem kell bemutatni. 1991-től nyolc éven keresztül ment a Magyar Televízióban.

Esztergályos Cecília: Nyolc és fél éven keresztül! Úgyhogy akkor mondjuk inkább, hogy kilenc éven át!

…Kilenc évig adta a tévé, és 385 epizód készült belőle. Cecília, ön volt Ágica, Szép Károlyné. Több mint kétszáz színházi és filmszerep, valamint – a Kossuth-díjjal bezárólag – szinte minden létező kitüntetés után hová helyezi a pályafutásában a Famíliát?

E. C.: A csúcsra! Imádtam! Én mindig azt gondoltam, hogy addig lesz Família Kft., ameddig élek. És mivel nem terveztem hamar meghalni, ez jó hosszú időt jelentett volna – de sajnos mások döntése miatt vége lett.

Dzsupin Ibolya Kövér Hajnalkát játszotta, a szomszéd család háziasszonyát. Amikor vége lett a Famíliának, egy kicsit eltűnt a fősodorból, de aztán mégis visszatért, hiszen az RTL Klub két legmenőbb sorozatában is láthattuk. Jelenleg a Keresztanyuban szerepel és forgat. Hogy alakult ez a szakmai hullámvasút?

Dzsupin Ibolya: Magától. Nem mentem a munka után – bár a Família Kft. végeztével Szurdi Miklós felhívott, hogy mit csinálok. Én meg válaszoltam, hogy épp teregetek… Azt mondja, nem úgy érti, hanem hogy szakmailag… Merthogy lenne egy szerep Székesfehérváron. Akkor ott ragadtam egy darabig, együtt játszottunk Barbarával is néhány évig. Utána annak is vége lett. Aztán megint szépen teregettem-teregettem, és egyszer csak újra megcsörrent a telefon.

Spáh Dávid: Ebből az a tanulság, hogy nem szabad munka után menni, mert az embernek úgyis beesik valami…

Xantus Barbara: Teregetni kell sokat, de takarítani tilos…!

Dzs. I.: Ekkor hívtak egy sorozatba, a Drága örökösökbe. Ott egy kis falusi asszonyt játszottam, egy fogatlan, kendős nénit. Aztán jött a Keresztanyu című sorozat, amiben egy Sárika nevű, szintén falusi asszonyt alakítok.

Miben más most egy ilyen sorozaton dolgozni, mint annak idején a Família Kft.-ben?

Dzs. I.: Ég és föld! A Família heti sorozat volt. A próbák, kamerapróbák alatt a szöveget és a helyzeteket nagyon jól megtanultuk. A mai napi sorozatokban ez nincs: otthon kell megtanulni a szöveget. Ráadásul én tájszólásban beszélek, azt is otthon kell gyakorolni. Aztán odamegyünk, összemondjuk a szöveget, kamerapróba és felvétel. Így megy ez manapság.

Xantus Barbara Szép Krisztát játszotta a sorozatban, és egy generáció kamasz fiúi voltak szerelmesek belé. A lányod is követett a pályán – legalábbis filmes szakember lett. Milyen tanácsokat adtál neki? Mivel bocsátottad útra?

X. B.: Valóban nem lett színésznő, ám filmes pályán dolgozik: filmíró. Annyit tanácsoltam neki, hogy csinálja azt, amihez valóban kedvet érez, és amihez tehetsége van. Talán ezért is nem lett színésznő – bár nem volt egy képességtelen lány. De végül csak megtalálta azt a területet, amiben tehetséges, és sok örömöt – meg persze sok idegeskedést – is hoz neki. A színészet egyébként olyan valami, amibe érdemes „belehalni”. Mindenkinek az a dolga, hogy ezt találja meg a hivatásában. A fiam most a zenébe akar belehalni, és ez jól is fog neki állni. Arra biztatom, hogy tegye.

Te is belehaltál minden egyes Família-epizódba?

X. B.: Hát persze! De most inkább azt érzem, hogy megrohantak az emlékek ezen a fotózáson. Nagyon hiányzik a sorozat az életünkből.

Spáh Dávid játszotta Szép Misit. Tízévesen kezdtétek a Famíliát az ikertestvéreddel, Károllyal – aki meg Ricsit alakította. De igazából nem ikrekre íródott a forgatókönyv.

S. D.: Bizonyos életkor alatt nincs, aki ne ismerné ezt a sztorit: egyszerűen annyi történt, hogy Szurdi Miklós, a sorozat alkotója egy kislányt keresett. (Nem szabad elfelejteni mellette Gát György producert sem!) De aztán talált két cuki kisfiút – és ezzel megpecsételte a sorsunkat.

Te tudsz azonosulni a Família Kft.-vel? Netán még büszke is vagy rá?

S. D.: Nekem úgy alakult a pályám, hogy azóta több tévésorozatot is rendeztem már. Érdekes módon csak Barbarával nem forgattam még… És ha néha belenézek a sorozatba – utoljára talán tíz évvel ezelőtt történt ez meg –, egyszerűen nem értem, hogyan tudtunk ennyi hülyeséget megúszni. Egészen fantasztikus, hogy a szituációs komédiák minden műfaji szabályát felrúgtuk. Ahogy Szurdi mondaná: egy nagy őrület volt az egész. A Famíliát nézve, manapság néha én is csapkodom a térdem, hogy mekkora csaló gazemberek voltunk, hogy ezt végül így tudtuk megcsinálni. Nekem egyébként valahol titokban mindig ott lebeg mindenkinek az arca, hogy egyszer majd újra együtt fogunk dolgozni. Ez hol összejön, hol nem.

Pici, rajtad ott ragadt a becenév a sorozat után is.

Csonka András: Abszolút rajtam maradt. Volt amúgy egy epizód, amiben kiderült, hogy tulajdonképpen a Pici nem is becenév, mivel valójában úgy hívnak: Piczi Elek. Amióta véget ért a Família – és ennek most már huszonnégy éve –, azóta rengetegen hívnak Picinek. De ez engem egyáltalán nem zavar, mert mindig azt szoktam mondani, hogy életben tartja az emléket, ami nekem nagyon fontos. Szóval ez számomra egy jó érzés.

A Wikipédia-oldaladon az áll, hogy tulajdonképpen az egész pályád a Família Kft.-re épült. Hogy azt a sikert tudtad átkonvertálni aztán a számtalan többi dologgá, amibe később belekezdtél.

Cs. A.: Vannak olyan sorozatszereplők a környezetünkben – nem feltétlenül famíliások –, akik szeretik elfelejteni, mi történt velük a múltban, és hogy tulajdonképpen mit minek köszönhetnek. Én azt gondolom, hogy ez nálam soha nem volt vitás. A főiskola után nagyjából egy szűk évvel a Família Kft.-ben teremtem. Igazából véletlenül, hiszen a sorozat már elindult, és két hónapos csúszással kerültem bele. Tulajdonképpen mellékszereplő voltam, néha hetekig nem is szerepeltem, de tényleg rengeteget köszönhetek neki.

A Famíla Kft. jól öregszik: ha ma valaki belenéz, előbb-utóbb mosolyogni kezd, vagy fel-felnevet. Mitől működik vajon még ma is?

E. C.: Mert jó volt a műfaj. Jó volt, aki vezette, jók voltak a színészek, és áradt belőle a szeretet. Ez nagyon nagy hiánycikk ma Magyarországon. És bárhová megyek, akikkel találkozom, mindig azt mondják: „Tessék már megengedni, hogy egy szelfit csináljunk, mert a művésznőn nőttem fel. De igazából, aki a legjobban fog örülni a fotónak, az a nagymamám.” Ennél nagyobb siker nem is kell: a korombéli nagymamák emlékeiben élünk, és emlékeznek a Famíliára.

Cs. A.: Egyébként pedig nagyon sokan vannak, akik az interneten ismerkedtek meg ezzel a sorozattal, nem a tévében, és ma is tudnak a Famíliáról. Egyszerűen megállt az idő felette.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .