Ön gyakran elpirul? Hajlamos az allergiára? Könnyen ráhangolódik mások érzéseire? Kerüli az ijesztő filmeket? Zavarba hozza, ha figyelik egy feladat teljesítése közben? Meg akar felelni másoknak? Akkor lehetséges, hogy ön szuperérzékeny. Nem, ez nem baj, csak érdemes tudatosítani, mivel jár.

Az érzékenységről sokszor gyengeségként beszélünk, a kilencvenes évek végén azonban az amerikai pszichológus, Elaine N. Aron bevezetett egy új fogalmat, amit szeretett volna elkülöníteni a negatív asszociációktól: ő használta először a highly sensitive person (HSP) kifejezést, amit magyarra így fordítottak: szuperérzékeny személy. Sokan magukra ismerhettek, hiszen könyvét harminckét nyelvre ültették át, és több mint egymillió példányban kelt el.

Túlcsorduló ingertartály

Mint Kövesdi Eszter pszichológus, coach, a szuperérzékenység hazai szakértője mondja, a vizsgált tulajdonságok négy fő jellemző köré rendeződnek:

  1. Mély észlelés: a szuperérzékenyek az átlagnál előbb észreveszik az apróbb részleteket is, azonnal észlelik a változásokat, és mélyebben dolgozzák fel az ingereket.
  2. Túlstimulációra való hajlam: ha létezik olyan, hogy ingertartály, akkor ez a szuperérzékenyeknél hamarabb telítődik és túlcsordul, amitől az érintett elfárad.
  3. Empátia: a szuperérzékenyek nagyon könnyen ráhangolódnak mások érzéseire, átveszik, átélik azokat, emiatt hajlamosak másokat maguk elé helyezni.
  4. Fogékonyak a lágy dolgokra, a finom részletekre, kerülik a durva, nyers, zajos hatásokat.

A fentiek alapján általában egy olyan ember kontúrja rajzolódik ki, akiben nagy a megfelelési vágy, aki hajlamos az alacsony önbecsülésre, nehezen jelöli ki a határait, és alkalmanként túlfeszíti a kereteit. Fontos számára a biztonság, a kiszámíthatóság, nehezen viseli a változást. Meglehetősen szabálykövető, segítőkész, lelkiismeretes. Bármily furcsa, amilyen fogékony a szuperérzékeny ember a külvilág felől érkező ingerekre és mások elvárásaira, befelé, a saját igényei felé, a teste üzenetei felé talán kevésbé nyitott: mintha erre már nem maradna szabad kapacitása. Ezért is fordulhat elő, hogy olyan helyzetbe kerül, ami számára nem kényelmes, ami túl sok. Szakértőnk megfigyelései szerint a szuperérzékenyeknél az átlagosnál hamarabb jelentkeznek autoimmun kórképek, nőknél korábban beköszönt a menopauza.

Megfontolt tanácsadók

Tegyük fel, hogy magunkra ismertünk: szuperérzékenyek vagyunk. Miért fontos ezzel foglalkozni? Egyrészt azért, hogy tudjuk, nem vagyunk egyedül. Az emberek mintegy húsz százaléka szuperérzékeny, sőt, mint a kutatásokból kiderül: az állatoknál is hasonló az arány. Ez azt mutatja, hogy az evolúció során ez a fajta fogékonyság egyáltalán nem bizonyult haszontalan dolognak: a szuperérzékenyek azok, akik kiszimatolják a veszélyt, megfontolják a lehetséges válaszokat, stratégiát alkotnak. Ha „harcos királyoknak” nevezzük azokat, akik meghódítják a világot, lenniük kell mellettük „megfontolt tanácsadóknak” is, akik a szuperérzékenyek közül kerülnek ki. Nem cél, hogy a szuperérzékenységet valami felmentésként lobogtassuk, de az igenis fontos, hogy megfogalmazzuk: nem csak a többség működése elfogadható, a szuperérzékenységben nincsen semmi „túl”, ez a gondolkodás- és érzésvilág is a normalitás része. Ezt a szuperérzékenyekben és a nem szuperérzékenyekben egyaránt érdemes tudatosítani.

Másrészt a szuperérzékenyeknek azért is érdemes foglalkozniuk a témával, hogy megértsék a működésüket, és az életkörülményeiket megpróbálják úgy alakítani, ahogy az nekik a legjobb. Ha az érintettek belátják, miért fárasztó nekik egy nap két vendégségbe is elmenni, legközelebb másképp szervezik a programokat. Ha tudják magukról, hogy a szükségesnél jobban ráhangolódnak mások gondjára-bajára, figyelmeztethetik magukat egy-egy helyzetben: „hé, ez nem az én problémám”. A szuperérzékenyeknek az átlagnál több alvásra van szükségük, ugyanis az idegrendszerüknek több időbe kerül feldolgozni a velünk történteket. A szuperérzékenység nem pszichés zavar, hanem személyiségjegy: meg kell tanulnunk együtt élni vele. Ugyanakkor hajlamosít bizonyos lelki eredetű megbetegedésekre, például a depresszióra vagy a szorongásos kórképekre, ezért nem árt résen lenni. Az érintetteknél visszatérő téma, hogyan mondjanak nemet, hogyan húzzák meg a határaikat, hogyan ne vállaljanak túl sokat. Hajlamosak a szélsőségekre, ezért az egyik kulcsszó az egyensúly megtalálása, mégpedig lehetőleg nem a hosszú távú kiegyenlítődés, hanem az, hogy napi szinten hozzák az átlagot a feladatvállalás, a pihenés, az ingergazdag környezetben való megmerítkezés tekintetében. Aron optimális izgalmi állapotnak nevezi az alul- és a túlingerelt állapot közti arany középutat, amit mindenkinek magának kell megtalálnia. 

Mint Kövesdi Eszter idézi az amerikai pszichológus gondolatát: ha a változást és a környezeti hatásokat jól tűrő emberek a pitypangokhoz hasonlítanak, a közepesen erősen reagálók a tulipánok, akkor a szuperérzékenyek az orchideák – különleges tápoldatra van szükségük, kényesek a huzatra, kell nekik a fény, de nem a direkt napfény, és a többi –, a megfelelő körülmények között gyönyörűen tudnak virágozni.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .