A lebarnult bőr életteli, egészséges összhatást ad, ráadásul kevésbé látszanak rajta a hibák. De mit tegyünk, ha fehér és érzékeny a bőrünk?

Többnyire ódzkodunk az önbarnítóktól, mert gyakori a negatív tapasztalat – a szép bronzszín helyett sokszor foltos, narancssárga lesz a bőrünk, amitől csak napok vagy inkább hetek múlva tudunk megszabadulni. De ez csak akkor fordul elő, ha nem magas minőségű terméket használunk, vagy nem a megfelelő módon visszük fel. Viszont ezt a pár aranyszabályt szem előtt tartva nem kell izgulnunk, hogy önbarnítóbakit követünk el.

Nem ámítás, önbarnítás

 1. Gondos előkészítés. Kezdésnek alaposan radírozzuk le a bőrünket. Használjunk cukor- vagy sóalapú testradírt. Nedvesítsük be a bőrt, és körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át az arcunkat, testünket. A barnítandó testfelületeket pedig feltétlenül szőrtelenítsük le.
 2. Hideg zuhany. Radírozás után a hideg vízzel tusolás összezárja a pórusokat, ami azért fontos, mert a tágabb pórusokban jobban megül az önbarnító, így ott sötétebb lehet a szín. Ha használunk tusfürdőt, fontos, hogy nagyon alaposan leöblítsük, mert ha nem, attól is foltos lehet a végeredmény.
 3. Foltmentesítés. Vigyünk fel egy kevés hidratálókrémet a könyökünkre, kezünkre, lábfejünkre (különös tekintettel itt a bokákra, lábujjakra), a térdünkre és az esetleges további szárazabb területekre, mert ezek sötétebbek lesznek az önbarnítás során.
 4. Körmök és hajtő. A hajtöveknél, szemöldök körül sötétebb, foltos lehet az önbarnító, és az sem túl szép, ha a körmeinket beszínezi. Aloe verás testápolóval kenjük le vastagon ezeket a területeket, így ott a készítmény nem tud majd felszívódni, ezért nem színezni meg a bőrt.
 5. Kesztyűs kézzel. A legjobb, ha önbarnítónkat speciális, kifejezetten erre a célra készült kesztyűvel visszük fel, ami garantálja a foltmentes eredményt. A lábfejtől induljunk, és egyenletesen, de legfőképpen alaposan dolgozzuk el a kesztyűvel. Minden testfelületen csak egyszer menjünk át. (Ha színezett textúrájú készítményt választunk, könnyebben látjuk majd, hova kentünk már, és hova nem.)
 6. Kontaktmentesítés. Bekenés után jó ideig ne viseljünk ruhaneműt, mert attól is foltos lesz, amikor előbukkan a szín. Ha lefekvés előtt állunk neki a műveletnek, érdemes figyelembe venni, hogy a hálóruhánk, illetve a lepedő gyűrődései is foltossá tehetik a végeredményt, illetve az is, ha testrészeink egymáshoz érnek vagy megizzadunk. Ezért érdemes egy-két órát várni, és azután is csak hosszú, lenge pamutpizsamában nyugovóra térni, lehetőleg háton fekve.
  Tovább olvasnál?
  Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
  Próbáld ki most kedvezményesen!
  Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .