Alaposan bekentük magunkat naptejjel, mégis leégtünk? Íme, 5 ok, amiért ez megeshet.

Elég valószínű, hogy ha így jártunk, nem a naptejünk minőségével van probléma. Összeszedtük azokat a napozós tévhiteket, amik miatt a kelleténél jobban megpirulhatunk.  

Napvédőre csak strandoláskor van szükség

Bármennyire sok szó esik is a fényvédelemről, még mindig azt hisszük, csak akkor van rá igazán szükségünk, ha hosszabban süttetjük magunkat a napon. Pedig a káros UV-sugarak felhős időben is ugyanúgy elérik a bőrünket, és akkor is, ha csak a városban sétálunk. Bár ilyenkor a bőr felszínét célzó, a barnulásért felelős UVB-sugarak hatását kevésbé érezzük, a bőr öregedési folyamatait felgyorsító, a különböző bőrkárosodásokat előidéző, mélyebbre ható UVA-sugarak éppúgy érik a bőrünket. Éppen ezért az sem jelent védelmet, ha már lebarnultunk – az csupán az UVB-sugarakkal szemben óvja némileg a bőrünket.

Tipp: Arcunkra, a nappali krémünk fölé minden nap kenjünk a naptejeknél könnyebb állagú, kifejezetten a városban, smink alá is használható fényvédőt, a ruhából kilátszó testrészekre pedig könnyű, gél vagy permet állagú, széles spektrumú naptejet.  

A tavalyi naptej is megteszi

Eltérnek a vélemények arról, pontosan mennyi ideig használhatók a fényvédők, mikor jár le a szavatosságuk, de egy bizonyos idő után, akárcsak minden kozmetikum esetében, a meleg és a napsütés következtében hatóanyagaik meggyengülnek, így csökken a hatékonyságuk. Mivel többnyire nyaraláskor, a strandon, vagyis a napon használjuk őket, ez a szezon végére szinte garantált, ezért érdemes a következő évben újat vásárolni belőlük. Ha pedig a textúra kezd megváltozni, vagy más lett a készítmény illata, biztosak lehetünk benne, hogy megérett a cserére.

Tipp: A szórófejjel ellátott napvédő permetek kivételek ezalól, mert magas nyomású flakonjaik jóval többet bírnak.

Ragad, és fehér foltok maradnak utána

A napkrémekről az az általános vélemény, hogy ragacsosak és szinte elkenhetetlenek, ráadásul fehér nyomot hagynak a bőrön. Ez eléggé elveheti a kedvünket az alapos használattól. Szerencsére a technológiának köszönhetően évről évre egyre kellemesebb textúrák, praktikus kiszerelések és felhasználóbarát formulák jelennek meg ebben a kategóriában is. Általánosságban a kémiai szűrővel ellátott napvédők kisebb eséllyel hagynak fehér és zsíros réteget bőrünk felszínén, mint az ásványi szűrős variációk, bár ezek textúrája is sokkal korszerűbb ma már. Egy biztos, minél könnyebb egy termék állaga, annál kellemesebb lesz a használata.

Tipp: A könnyű tejek, permetek nem csak könnyedén eloszlathatók a bőrön, de esetenként olyan bőrbarát hatóanyagokat tartalmaznak, mint a hilauronsav vagy az E-vitamin, amiktől bőrünk puhább és hidratáltabb lesz.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .