A várva várt nyaralásra érdemes nemcsak praktikusan, de bőrünk extra igényeit is figyelembe véve összeállítanunk úti neszesszerünket.

Miközben az év eddigi részében gondosan betartottuk napi bőrápolási rutinunkat, kár lenne az eredményét egy hét nyaralással kidobni az ablakon. Pedig pontosan ezt tesszük, amikor utazásnál kizárólag arra figyelünk, hogy a drogériákban kapható mini kiszerelésű kozmetikumokkal minél praktikusabban megoldjuk utazópakkunkat, miközben bőrünk a szélsőségesnek mondható körülmények között speciális ápolást igényel.

Elsődleges a hidratálás

Persze az úti cél sem mellékes, de egy dolog biztos: ha repülővel utazunk, a levegő a fedélzeten nagyon kiszárítja és dehidratálttá teszi a bőrt, ezért útközben is fontos az extra hidratálás. Erre nagyon jók a termálvizes arcpermetek, amik kis kiszerelésben is kaphatók. Ha nem repülünk, akkor sem árt egy ilyet beszereznünk, mert akár az autóban, városi sétáknál vagy a vízparton is jól fog esni a rekkenő hőségben egy kis hűsítés, a bőr nedvességének pótlásáról nem is beszélve.

Ha nyaralás, akkor garantált a hőség, a napsugárzás, és ezzel együtt a bőr szárazsága is. Akár városnézés a terv, akár tengerpart felé tartunk, a fényvédelem az első és legfontosabb, amiről gondoskodnunk érdemes, de a hosszú séták a napon, a tenger sós vagy a szállodai medence klóros vize és a szél és homok kombója is alaposan helyben hagyja bőrünket, ami a szárazságot, vízhiányt illeti. Ezért egy általános nappali krém igencsak kevés lesz, ilyenkor intenzívebb hidratálásra van szükség. Vigyünk magunkkal hialuronsavas szérumot vagy fátyolmaszkot, előbbit reggel, a hidratálókrémünk alá, utóbbit pedig esténként, lefekvés előtt érdemes feltennünk, így bőrünk biztosan nem sínyli meg a nyári szabadságot.

A tökéletes napvédő

Hogy kinek milyen a megfelelő fényvédő, az sok mindentől függ. Ha úti célunk nagyváros, akkor egy könnyű, folyékony napvédő lesz a tökéletes társunk, amit smink alá is kényelmesen használhatunk, mert nem zsíros, nem hagy nyomot, és akár lehet színezett is, így az alapozást, BB krémet el is hagyhatjuk.

Ha vízpartra készülünk, sem árt, ha napvédőnk nem ragad vagy nem hagy fehér foltokat a bőrünkön. Az aeroszolos kiszerelésűek a legkevésbé érezhetők, de a minél folyékonyabb, nem olajos textúrák is elég komfortosak még akkor is, ha óránként bekenjük magunkat velük. Válasszunk 50+ faktorosat, és minden fürdőzés után újra vessük be.

Napozás utáni gyógyír

Bármennyire odafigyelünk is, előfordulhat, hogy mégis leégünk. Egy aloe vera maszk, szérum vagy tiszta aloégél azonnal hűsíti, nyugtatja a bőrpírt, és felgyorsítja a bőr regenerálódását, ha megtörtént a baj. Ha a leégést ugyan sikerül megúsznunk, azért a napozás utáni ápolót ne hagyjuk ki, mert a napsugárzás miatt kialakult szabad gyököket, az esetlegesen elszenvedett károkat segít semlegesíteni (ebben az antioxidánsokat, például C-vitamint, niacinamidot tartalmazó szérumok is nagyon hatékonyak), és emellett a barnaságot is segít hosszabb távon megőrizni.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .