A kora nyári piros gyümölcsök kedélyünkre és egészségünkre egyaránt jótékonyan hatnak. Értékes és finom savaiknak köszönhetően nem csupán pompás édességeket készíthetünk belőlük, de remekül harmonizálnak sós összetevőkkel is, legyen az saláta vagy zamatos szárnyas sültet kísérő mártás. Lajos Mari receptjei.

Hideg eperleves fagylalttal

Elkészítési idő: 20 perc, 1 adag: 351 kcal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g eper
  • 2 ek. porcukor
  • 2 ek. citromlé
  • 1 + 2 dl tejszín
  • 1 tasak vaníliás cukor (10 g)
  • 4-8 gombóc vanília- vagy madártejfagylalt
  • néhány citromfűlevél

Az epret bő hideg vízbe merítjük, kíméletes rázogatással megmossuk, majd alaposan lecsepegtetjük. 4 szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit kicsumázzuk, nagyjából felaprózzuk, meghintjük a porcukorral és a citromlével.

1 dl tejszínt kemény habbá verünk a vaníliás cukorral, majd csillagcsőrös nyomózsákba szedjük. A maradék 2 dl tejszínt és a fagylaltot a felaprózott eperhez adjuk, botmixerrel bársonyos krémmé turmixoljuk.

A félretett eperszemeket kettévágjuk vagy legyezőszerűen bevagdossuk. A krémet erőleveses csészékbe szedjük, tetejükre dundi habgirlandot vagy -rózsákat nyomunk, és az eperszemekkel, illetve a kinyitott eperlegyezőkkel, valamint citromfűlevelekkel díszítve azonnal tálaljuk.

Tippek:

Fagylalt nélkül: 2 dl hideg tejjel felhígítjuk a tejszínt, a többi ugyanaz, de legalább 4 órára behűtjük, és csak közvetlenül tálalás előtt díszítjük.

Egyéb karakteres gyümölcsökből is készíthetünk hideg krémleveseket. A barnulásra hajlamosakat azonnal meg kell locsolni citromlével, mert ha elszíneződnek, az sokat ront az étel szépségén!

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő mindössze havonta 1490 forintért.
Próbáld ki most!
Az előfizetésed egy regisztrációval egybekötött bankkártyás fizetés után azonnal elindul.
Mindössze pár kattintás, és hozzáférhetsz ehhez a tartalomhoz. Ha van már előfizetésed, lépj be .
Ajánlott videó