Hagyatéki eljárást akkor kell indítani, ha meghal egy olyan hozzátartozónk, akitől örökölhetünk. Sokan magával a kifejezéssel is akkor találkoznak először, amikor ilyen élethelyzetbe kerülnek, és fogalmuk sincs, mivel jár mindez. Annyi bizonyos, hogy foglalkozni kell az öröklés jogi procedúrájával, hogy ne kövessünk el nagyobb baklövéseket, és minél kevesebb családi konfliktus adódjon az öröklés vitatott kérdései miatt.

Az első teendőnk, hogy hagyatéki leltárt kell készítenünk és leadnunk a helyi önkormányzat hagyatéki vagy adócsoportjának. Általában a polgármesteri hivatalban vehetjük át az úgynevezett „hagyatéki leltár nyomtatványt”, amit a valóságnak megfelelően érdemes kitöltenünk. Ebben fel kell sorolnunk azokat az ingó és ingatlan vagyontárgyakat, amelyeket az elhunyt maga után hagyott, illetve azokat a személyeket is, akik tudomásunk szerint örökölhetnek. Ezek leggyakrabban a közvetlen leszármazottak, illetve a házastárs.

Teendők a pénzintézetben

– Érdemes tudni, hogy ha az örökhagyó a bankszámlájával kapcsolatban halál esetére szóló rendelkezést tett, akkor a bankszámlán szereplő összeg nem kerül be a hagyatékba – hívja fel a figyelmet dr. Szűcs Tamás ügyvéd. – Ilyet akkor érdemes tenni, ha az örökhagyó azt szeretné, hogy például a házastársát ne semmizzék ki a további örökösök, hiszen a bankszámlán lévő összeg közös keresmény is lehet. Ha az örökhagyó tett halál esetére szóló rendelkezést, a jogosultnak csak annyi a teendője, hogy bemegy a bankba, bemutatja a halotti anyakönyvi kivonatot, és ezzel automatikusan hozzájut a bankszámlán lévő összeghez. A hagyatéki eljárásba ez egyáltalán nem kerül be, és a banki titoktartási kötelezettség miatt senki nem szerezhet tudomást arról sem, mekkora volt ez az összeg. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a házastárs a hagyatéki eljárás lezárulásáig nem jut hozzá a pénzhez, mert a bankban zárolják a számlát, ha értesülnek a tulajdonos haláláról.

Teendők a közjegyzőnél

A hagyatéki csoport a leltár alapján kiállít az ingatlanokról egy adó- és értékbizonyítványt, ami a hagyatéki leltárban felsorolt ingatlanok értékéről szól. Dr. Szűcs Tamás azt javasolja, hogy ha az önkormányzatnál nem helyesen becsülik fel ezeknek az értékét, kérjünk felülvizsgálatot, ugyanis később ezekkel az összegekkel számolnak majd a hagyatéki eljárásban. Problémát okozhat például az, hogy ha az örökösök öt éven belül eladnak egy megörökölt ingatlant, és annak árát a hagyatéki eljárásban alábecsülték, akkor az értékkülönbség után adózni kell majd.

Lehetnek olyan vagyontárgyak, amelyeknek az árát „bemondásra” állapítják meg, és ha ez nem valós, a közjegyző aránytalanul oszthatja el az örökösök között a vagyont, mert ő csak ezekkel az értékekkel dolgozhat – figyelmeztet az ügyvéd. – Az adó- és értékbizonyítvány kiállítása után kerül az ügy a közjegyzőhöz, ő indítja el és folytatja le a hagyatéki eljárást.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .