Az utazási reklámokban a tökéletes testű férfi és nő kézen fogva szalad a víz felé, vagy a gyerekeikkel együtt mosolyogva gyönyörködnek valamelyik csodálatos városban. Ahhoz, hogy a valóság hasonlítson ehhez az idillikus képhez, először is felül kell vizsgálnunk az elvárásainkat.

Egész évben alig várjuk, hogy eljöjjön a nyaralás, úgy gondolunk rá, mint az év csúcspontjára, amikor végre nem kell dolgozni, és kiszakadhatunk a monoton hétköznapokból. A legtöbbünknek mégsem jelent stresszmentes napokat a vakáció. Az Amerikai Pszichológiai Társaság felmérése szerint a felnőttek egyötöde érzi magát feszültnek az üdülése idején, közel egyharmaduk pedig az utazás alatt is dolgozik, ami konfliktust okoz a családtagokkal és megakadályozza az igazi kikapcsolódást. Megoldás lehet, ha a reflexszerű szervezés helyett kicsit megállunk, és végiggondoljuk, pontosan mire vágyunk, mit szerettünk a korábbi jól sikerült nyaralásokon, és mi siklott félre azokon, amelyek keserű ízt hagytak a szánkban. 

Kell egy hét együttlét

A várva várt nagy nyaralást követően sokan fáradtan, csalódottan érkeznek haza, pedig az egy-két közösen eltöltött hét sokat jelent a párkapcsolatban és erősíti a családi összetartozást. Akadnak, akik egyenesen rettegnek attól, hogy egy ideig össze lesznek zárva, és felszínre kerülnek azok a dolgok, amiket a munkás hétköznapokban a szőnyeg alá sepertek – így lesz a vakációból megoldandó feladat pihenés helyett.

A nyaralást tekinthetjük lehetőségnek, esélynek arra, hogy a család tagjai – és itt nemcsak a házastársakra, de a kamaszokra is gondoljunk – újra összecsiszolódjanak, és igazi közös élményekre tegyenek szert. Egy felnőtt akkor tud felszabadultan, örömmel jelen lenni az üdülésen, ha neki is van lehetősége a kikapcsolódásra, pihenésre, ezért fontos, hogy az úti célt és a nyaralás jellegét úgy válasszuk meg, hogy figyelembe vesszük a saját vágyainkat és a határainkat is. Ebben a pár napban nem muszáj ragaszkodni a megszokott szabályokhoz, nem dől össze a világ, ha ráérősen kávézunk, vagy ha a kicsik egy órával később fekszenek le. Ne a családi nyaraláson gyakorolja a gyerek a kétjegyűvel való szorzást, és ne ott olvassa a kötelező olvasmányt, cserébe a felnőttek se böngésszék az e-mailjeiket.

Ki érezze jól magát?

Mást akar apa, mást akar anya, másra vágyik a totyogós és másra a kamasz. Kinek a kívánsága számítson nyaraláskor? A család tagjainak nagyon különböző elvárásait is össze lehet hangolni, ha mindannyian kompromisszumra törekszünk. Ezt segíti, ha esténként egyeztetünk, hogy másnap mit szeretnénk, és igyekszünk úgy alakítani a programokat, hogy mindenkinek jusson a kedvencéből. A munkával, tanulással, határidőkkel és folyamatos számonkéréssel teli hónapok után az jelenti a kikapcsolódást, ami más, ami eltér a hétköznapoktól. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy ne kelljen rohanni, mindig mindenhová időben odaérni; a különböző tevékenységekben el lehessen mélyülni.

Fontos eldönteni, hogy a szülők idejük nagy részét a gyerekek szórakoztatására kívánják-e fordítani, vagy inkább pihennének, és segítséget vesznek igénybe. Aki nem szeretne azon gondolkodni, mivel kösse le az örökmozgó totyogóst és a kiskamaszt, annak érdemes olyan helyre utaznia, ahol van gyerekfelügyelet, animáció, és sok a hasonszőrű család, de könnyíthet a terheken a nagyszülőkkel közös nyaralás is. Akik szívesen fektetnek energiát abba, hogy a nyaralás alatt új dolgokat próbáljanak ki a gyermekeikkel, akik örömmel készülnek arra, hogy az unalmasabb, esősebb napokon is legyen mivel játszani, azoknak nagyobb a mozgásterük, a választási lehetőségük.

Minden családi nyaralás előtt a gyerekekkel együtt jó összekészíteni azokat az eszközöket, játékokat, amelyekkel ki-ki egyedül is el tud tölteni rövidebb-hosszabb időt. Ez életkortól és érdeklődéstől függően lehet színes ceruza és papír, színező, keresztrejtvény, olvasnivaló, elektromos kütyü, apró barkácsolnivaló. Ezek a tevékenységek jól jöhetnek akkor, amikor rossz az idő, vagy ha a gyermek szeretne egy kicsit egyedül lenni, hiszen amikor a család össze van zárva egy szűk helyen, néha mindenkinek jólesik egy kis félrevonulás.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .