„Kihozod belőlem az állatot!” – 6 kérdés a bántalmazásról

Hogyan jön létre a bántalmazói mintázat egy kapcsolatban? Ha már beindult a gépezet, van-e remény a változásra? Miért fontos beszélni az érzelmi bántalmazásról? Horváth Éva pszichológus válaszolt kérdéseinkre.

1. Mikor beszélünk érzelmi bántalmazásról?

Mindenfajta bántalmazás célja az érzelmi hatás: hogy a másik kevesebbnek érezze magát, önbizalma, önbecsülése csökkenjen. Ebből a szempontból nem különbözik egymástól a fizikai, a szexuális vagy a szóbeli bántalmazás. Az elkövető célja önmagában nem az, hogy keletkezzen egy kék folt a párja szeme alatt, hanem hogy az tudja, „hol a helye”. Az érzelmi bántalmazásról azért fontos külön is beszélni, hogy megmutassuk, létezik a sérelmeknek egy ilyen nehezen kitapintható halmaza, ezek azonban annál mélyebb nyomot tudnak hagyni. Szavak nélkül is lehet bántani, például levegőnek nézni a másikat, vagy fontos döntéseket nélküle meghozni.

2. Mi különbözteti meg az érzelmi bántalmazást a párkapcsolatban óhatatlanul előforduló súrlódásoktól, apróbb-nagyobb bántásoktól?

Ha egy kifejezésünkről vagy cselekedetünkről az derül ki, hogy a másiknak fájó, és nekünk fontos, hogy a párunk jól érezze magát velünk, akkor arra törekszünk, hogy legközelebb ne bántsuk meg hasonló módon. A bántalmazói működésmód éppen ennek az ellenkezője: a fájdalomokozást nem elkerülni igyekszik, hanem a céljainak megfelelően felhasználja. A bántalmazás rendszeres, módszeres és egyirányú.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .