A tévhitekkel ellentétben nem minden alapozó maszkszerű. Ha a hozzánk illő árnyalatot, textúrát és fedést megtaláljuk, ez a sminkszer a legjobb barátunk lehet. Megmutatjuk, hogyan!

Az alapozó lehet a legjobb barátunk, de a legádázabb ellenségünk is. Sokunkkal előfordult már, hogy az üzletben – akár segítséggel – kiválasztott színről otthon kiderült, hogy sokkal sötétebb, mint a bőrünk, vagy túl vastagon fed. Így landol a fiók mélyén megannyi frissen szerzett tubus vagy tégely, és vele együtt a kedvünk is, legalábbis ami az alapozást illeti. De mielőtt teljesen lemondunk erről a bőrünket megszépíteni képes sminkeszközről, érdemes pár praktikus tippel újra kísérletet tennünk, hogy megtaláljuk azt, amelyik minden szempontból tökéletes számunkra.

Fedés és állag

Az állag kiválasztásánál érdemes bőrtípusunkat és bőrünk állapotát is figyelembe venni, és azt, milyen végeredményre vágyunk.

 • Vízhiányos bőr – folyékony: Ez a híg állagú variáció sok esetben tartalmaz hidratáló összetevőket, és gyakran természetesebb, áttetszőbb fedést biztosít, mint a többi textúra – de persze itt is akadnak kivételek. Minél kevesebbet teszünk föl belőle, annál természetesebb végeredményt kapunk.  
 • Száraz bőr – krémes: Vastagabb állaga elegendő komfortérzetet nyújt a száraz bőrnek, ami gyakran feszül, húzódik. Hátránya lehet, hogy a testesebb textúra hajlamos jobban beleülni a ráncokba, ezáltal hangsúlyozhatja őket. Fedése intenzívebb, így, ha a nagyon természetes eredményt keressük, inkább vizesebb állagú alapozóra voksoljunk.
 • Zsíros bőr – púder: A por vagy préselt kompaktpúder textúra azért praktikusabb zsíros bőr esetén, mert tovább megőrzi matt hatását, illetve, ha idővel mégis átfényesedik, pillanatok alatt fel tudjuk frissíteni, mert könnyen rétegelhető. Ezzel együtt inkább enyhe a fedőképessége.
 • Problémás bőr – olajmentes: Bár nagyon híg, vizes állagú típus, mégis jól fed. A zsíros, hamar kifényesedő bőrt is hosszan mattítja, és elkendőzi a bőrhibákat.
 • Érett bőr – szérum: Állaga a folyékony alapozóhoz áll legközelebb, de kissé sűrűbb, bőrápoló hatóanyagokat – feszesítő, ránctalanító összetevőket – tartalmazó alapozótípus. Mind látványra, mind érzetre frissebbnek mutathatja vonásainkat.
  Tovább olvasnál?
  Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
  Próbáld ki most kedvezményesen!
  Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .