Az orosz invázió kezdetével egy időben az egész ország megmozdult, hogy befogadja az ukrán határ felől érkező otthontalanokat. Rengetegen jelentkeztek önkéntesnek különböző segélyszervezeteknél, gyűjtöttek ruhákat, osztottak élelmiszert, ajánlottak szállást.

Kitart-e még hónapokkal később is az emberek segítő kedve, mi jelenti a menekültek számára a legnagyobb segítséget, és hogyan boldogulnak egy idegen országban a nálunk letelepedett ukránok? Szilaj Péterné Csillával, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének önkéntesével beszélgettünk.

Osztottál már meleg ételt a pályaudvaron, segítettél ukrán családok elszállásolásában, szállítottál élelmiszert a határon túlra. Hogy látod, most milyen jellegű támogatásra van a legnagyobb szükség?

Sok önkéntes kimerült, a teendő viszont nem csökken. Hosszú távon tehát felértékelődik a segélyszervezetek kitartó munkája. A legcélravezetőbb segítség az, ha az emberek bizalmat szavaznak egy-egy szervezetnek, és pénzadománnyal vagy az adójuk 1%-ával segítik őket. Ezt a fajta támogatást tudják a leghatékonyabban felhasználni.

Még mindig sokan menekülnek hozzánk Ukrajnából. Vannak, akik egyből továbbutaztak, mások viszont úgy döntöttek, itt maradnak, amíg tart a háború. Ők hogyan boldogulnak az új környezetben?

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .