Ki mit tudott? – 60 éves az első tehetségkutató tévéműsor

1962. július 24-én este hét után kiürültek az utcák. Egyesek a saját készülékükön, mások a szomszédban, kissámlin ülve tapadtak a tévé képernyőjére. Az első Ki mit tud? döntőjét közvetítették élőben, a Jégszínházból.

Nagy jelentőségű, országos, sőt politikai ügy volt. A Magyar Televízió kulturális tehetségkutató műsorában a versenyzők különböző kategóriákban indulhattak, ének, zene, vers, próza, paródia, tánc, később videóklip, animáció kategóriákban is. A döntőt hosszas válogatás előzte meg. Huszonnyolcezer jelentkezőből százegynéhány jutott el a kameráig, és csaknem ezer fiatalt meg sem tudtak hallgatni.

Helsinki, a vágyak vágya

Az első és a későbbi vetélkedők zsűrijében is az akkori szellemi élet krémje ült: Várkonyi Zoltán rendező, Sulyok Mária színművészRábai Miklós koreográfus, Pernye András zenetörténész, Szinetár Miklós rendező, Petrovics Emil zeneszerző, Major Tamás, a Nemzeti Színház főrendezője és mások. A művészek szakszerűen, de érdekesen értékeltek, s közben a nézők rengeteg történetet, információt hallhattak, sok-sok humorral fűszerezve. A háttérben „zakatolt” a VIT-papírvonat, amelynek ablakaiból integettek a boldog továbbjutók, majd átadták helyüket a náluk is jobbnak ítélt versenyzőknek. VIT-vonat volt, mivel a győztesek az abban az évben Helsinkiben rendezett Világifjúsági Találkozóra juthattak el. Ahogy azt sokan Timár Péter frenetikus zenés filmjéből, a Csinibabából is tudják. Akik nem utazhattak, azok is nyertek valamit, Kern András például egy szép lámpaernyőt kapott.

A Ki mit tud? kiváló kulturális ismeretterjesztő műsor volt, észrevétlenül és szórakoztatva tanított, miközben mindenki jól érezte magát. Az első előadásokat Pauló Lajos rendezte, a műsort Horváth Győző, Megyeri Károly, később a felejthetetlen Antal Imre, Horvát János vezette.

A televíziós közvetítések mára életlenné vált képein is érezni a kiváló operatőrök, Czabarka György, Mestyán Tibor, és Sík Igor szándékát, hogy figyelő, önfeledten örülő vagy szomorú arcokon mutassák meg a közönség soraiban ülők reakcióit. A versenyt ettől még inkább átérezhette a néző a kicsi, ovális – és természetesen – fekete-fehér tévéképernyő előtt.

A Ki mit tud?-ban tűntek fel olyan, mára ikonná vált, többszörösen díjazott művészeink, mint például Kern András, Koncz Zsuzsa, Sztevanovity Zorán, Kovács Kati, Csengery Adrienne, Zsadon Andrea, Schiff András, Gálvölgyi János, Ungár Anikó, Kincses Veronika, Szűcs Judit, Rost Andrea, Falusi Mariann és Lakatos Mónika. A vetélkedőben ismerte meg az ország a Benkó Dixieland Bandet, a Hungária, a Neoton, a Pokolgép, a Color és a Generál együtteseket, a Tolcsvay Triót.

A tehetségkutató műsor 1962 és 1996 között összesen tíz adássorozatot ért meg. Néhány arcot idézünk föl azon résztvevők közül, akikről kevesebbet hallottunk mostanában.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .