Legyőzni előítéleteinket – Claire Foy és a kihívás

Egy pillanat alatt megismerte a világ, amikor belebújt az ifjú II. Erzsébet bőrébe. Ha van sztárcsináló szerep, A korona királynője ez volt Claire Foy számára, minden létező tévés díjat el is nyert alakításáért. Az ötvenes-hatvanas évek brit előkelőségei elevenednek meg az HBO MAX-on látható Botrány brit módra című sorozatban is, ám ezúttal Foy nem egy koronás főt, hanem a korszak legnagyobb bulvárbotrányának főszereplőjét kelti életre. Ő Margaret Campbell, aki nemcsak hozzáment Argyll hercegéhez, de a média kíméletlen hadjárata közepette el is vált tőle.

Claire Foy sokféle szerepben bizonyított, Ryan Gosling partnereként eljátszotta az űrhajós Neil Armstrong feleségét, kipróbálta magát tetovált lányként, részt vett egy mobiltelefonnal forgatott titkos thrillerprojektben, macskákat simogatott Benedict Cumberbatch-csel egy kosztümös filmben, ezúttal pedig a brit botránykrónikák emlékezetes alakját formálja meg. De hogy magyarul is tudna? Biztosat nem állíthatunk, csak annyit, hogy egy hirtelen vészhelyzetben a „segitek Gabor” szavak hagyták el jól kivehetőn az Emmy- és Golden Globe-díjas színésznő száját. Ehhez nem kellett más, csak egy kólával leöntött és percekre működésképtelenné váló klaviatúra, egy csoportos Zoom-interjú és egy magát felhangosítani képtelen magyar újságíró.

Az egész Angliát lázban tartó válás a hatvanas években esett meg. Hallott a botrányról, mielőtt felkérték Margaret Campbell szerepére?

Nem, nem ismertem a történetet, meg kellett kérdeznem az anyukámat, és neki voltak emlékei, még ha homályosak is. De a maga idejében Margaret elképesztően híres volt. Egy korszak ikonikus alakja. A válásuk a lehető legnagyobb nyilvánosság előtt zajlott, a média folyamatosan tudósított róla, mindenki követte. Ezek a botrányok ma már többé-kevésbé feledésbe merültek, de sok mindent megmutatnak a korról, amiben lejátszódtak, tanulságos visszaidézni ezeket. Oly sok bírálat éri az embereket a szexualitásuk miatt, szerintem fontos erről beszélni, különösen manapság. Sokat elmond a sorozat a férfi-női szerepekről, hogy a társadalom hogyan ítélkezett. Amit Margaret tett, azt a társadalom csak a férjnek nézte volna el, a feleségtől ugyanez egy házasságban teljességgel elfogadhatatlan volt.

Claire Foy, amikor épp díjat vesz át, és nem egy kosztümös szerepben tündököl

Könnyen azonosult a szereppel?

Nehezen tudtam Margaretet megszeretni, de ez nem szegte a kedvem, meg akartam tudni, ki volt ő valójában. Sok-sok könyvet írtak róla, megjegyzem, főleg férfiak, akik szerettek csámcsogni a sztori zaftos részletein. Ahogy ezt egy kívülálló látja. Az egyik életrajz elkészítésében Margaret is részt vett, alkalma adódott újraírni a saját történetét. Egy szót sem ejtett szexuális kalandjairól, és a válásáról is csak néhány bekezdés árulkodik. Szerencsém volt, mert meghallgathattam azokat a felvételeket, amelyeket a könyv szerzője Margarettel készített. Nagyon is őszintének tűnt, ahogy beszélt. Az emberek képzeletében úgy élt, mint akinek a szex körül forog minden gondolata, az örökösen flörtölő, könnyen megkapható nő képe alakult ki róla. Csakhogy a valóságban nem ilyen volt. Például semmi kihívót nem találtam abban, ahogy az interjú közbeni bókokat fogadta. Igazi angol előkelőség volt, a társadalom felső köreiből. Aki történetesen élvezte a szexet. Mintha ez a két dolog nehezen férne meg egymás mellett az emberek fejében. Pedig létezik ilyen párosítás is, remek példa erre maga Margaret Campbell.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .