Az ELTE-n szerzett fizikusdiplomát, majd négy év múlva doktorált a Kaliforniai Egyetem környezetvédelmi szakán. 2002 óta az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) tagja, amelynek munkáját 2007-ben Nobel-békedíjjal ismerték el. A Közép-európai Egyetem (CEU) professzora, férjével hét gyermeket nevelnek.

1985. november. Fizika szakra jelentkeztem

Visszatekintve elég véletlenszerűnek tűnik a pályaválasztásom, de valójában nem volt az. Gyerekkorom óta természetvédelemmel szerettem volna foglalkozni, de édesanyámmal körülnéztünk a szakmák között, és azt láttuk, hogy Magyarországon erre még nincs igény. Ezenkívül az asztrofizika érdekelt, ezt elárultam egy barátnőm édesanyjának a buszmegállóban, és ő azt mondta: „Akkor már fizikus szakról menj a csillagászatra! Az az igazi kihívás.” Mindig is magasra tettem a lécet, oda adtam be a jelentkezésemet. Büszke vagyok rá, hogy végül rengeteg tanulás árán kitűnő eredménnyel végeztem el az egyetemet.

1990. május. Isteni sugallat

Emlékszem, éppen Oxfordban jártam egy unalmas anyagismeret-konferencián, amikor az egyik szünetben felpillantottam a gyönyörű épületre, és hirtelen megvilágosodtam: éghajlatváltozással szeretnék foglalkozni! Isteni sugallat volt, meghívás erre a csodaszép hivatásra, bár akkor még nagyon kevesen hitték, hogy ez tényleg probléma.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .