Hazánkban nincs pontos információ arról, évente hányan válnak az emberkereskedelem áldozatává, de az biztos, hogy több tízezreket érint, elsősorban nőket és gyerekeket. A védett házakban biztonságban vannak és támogatást kapnak, újra tanulnak élni, bízni – abban is, hogy új életet képesek kezdeni, önállóan. Toszeczky Renáta ebben segít nekik. Rácz Zsuzsa interjúja. #elofizetoitartalom

Az ukrajnai háború elől most menekülő nők és gyerekek veszélyben vannak. Aki menekül, nincstelen, a legkisebb segítségért is hálás – az emberkereskedők ezt használják ki. Gyakran a „loverboy módszert vetik be nők ellen feltűnik a nő körül egy férfi, felajánlja segítségét, sőt szerelmet hazudik, aztán rabszolgaként bánik áldozatával. Megelőzni a bajt kizárólag törvényi hátteret teremtve lehet. Nagyon nehéz bizonyítani az emberkereskedelem tényét, nincs nyoma: eltűnnek az áldozatok, elveszik az irataikat, a nőket és gyerekeket koldulásra, prostitúcióra kényszerítik. ENSZadatok szerint a szíriai háború elől menekülő hétmillió ember hetven százaléka került valamilyen módon emberkereskedők hálójába. Eddig négymillióan menekültek el az ukrajnai háború elől, többségük gyerek és nő.

Hazánkban fiatal még az emberkereskedelem elleni küzdelem, de például a Baptista Szeretetszolgálat működtet pár védett házat; az egyiknek vezetője Toszeczky Renáta szociális munkás. Renáta anyaoroszlánként küzd klienseiért. Úgy hisz bennük, ahogyan a saját szüleik tán sosem tudtak. Reni kisfiát, Csomát és nagylányát, Jázmint egymaga neveli, közben szakmailag képzi magát, tanult szupervíziót, most épp kriminológiát. Aranyanyu-díjas szakember. Úgy árad belőle a szeretet és az erő, mint vaskályhából a forróság melegíti az embert.

Az áldozatokkal szemben rengeteg előítélet él, pedig a nyomorból vagy a bántalmazó családból, kapcsolatból szabadulni próbálók rendkívül sebezhetők.

Máig emlékszem, amikor először megláttam Borit, az első kliensemet. A védett ház udvarán ült, gyerekkel a karján, és bizalmatlanul méregetett. Nem volt könnyű felépíteni a kapcsolatunkat.

Mi volt benne a legnehezebb?

Ez nem hagyományos segítő kapcsolat volt. Mindig elérhetőnek kellett lennem, tudnia kellett, hogy bármikor beszélhetünk. Bizonyos értelemben anyjukká válok ezeknek a nőknek. Mindent tudok róluk, a gyerekeikről. A legtöbbjüket fizikailag, szexuálisan is bántalmazták gyerekként, és sokukat az anyjuk nem védte meg az abúzustól. Egész életükben megszenvedik a feltétlen szeretet hiányát, sokan nem ismerik a bizalmat. A munkánk során lázadnak is, megkérdőjelezik a szabályokat: így tudnak fejlődni.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .