Tündérutakon az Ókúttól az égtartó pillérekig – Debreceni séta Szabó Magda nyomában

Szabó Magda első huszonhárom évében erős kötelék szövődött közte és Debrecen között. Az alföldi tájból kiemelkedő város az otthon biztonságát jelentette számára, az épületek labirintusa valós vagy a képzeletében megelevenedő, megírásra váró történeteket.

Debrecent nem elég az autó ablaküvege mögül, futólag ismerni. A szocializmus geometriai formákká egyszerűsített épületei és az újonnan felhúzott házak úgy rakódtak rá valódi arcára, mint az ókor kincseire a súlyos földrétegek. Hogy feltárjuk Szabó Magda mesélő házakkal és az éj leple alatt megelevenedő szobrokkal benépesült Debrecenét, nem kell ecsetet ragadnunk, elég, ha kiszállunk az autóból, és gyalog vesszük nyakunkba a várost.

Volt-nincs menedékek

„Én az életet kaptam itt, a nyelvet, amelyet beszélek, amelyen könyveim is beszélnek, …itt, a Szent Anna utca 22. alatt írtam le az első betűt” – jegyezte le Szabó Magda Debrecen három arca című esszéjében. Az Ókút mesékkel benépesített díszletét, gyerekkorának legboldogabb helyszínét ma már hiába keressük, beolvasztották a Svetits Intézetbe.

A Szabó család bérleményeinek többsége hasonló sorsra jutott. A Hunyadi utcai otthon, és vele együtt édesanyja madarakkal és medúzákkal festett falai, bombázás áldozatává vált. A „legotthonosabb otthont”, a Füvészkert utcai házat a városrendezés törölte el, helyén a Déri Múzeum szökőkútja csobog.

Egyedül az első családi fészek áll, a Domb utca 16. alatt, a téglahomlokzat magas ablakai még mindig kíváncsian tekintenek körbe az átalakuló környezeten, az utca cívis házai fölé nyújtózkodó paneleken. A valaha volt Szabó-otthonok mégsem vesztek el végleg, hangulatukat a Szabó Magda Emlékház őrzi az írónő iskolája, a Dóczy Gimnázium udvarán néhány percnyi sétára a Domb utcától.

Oroszlános kopogtató, pénzzel sosem telt tárca

Az emlékházban Keczán Mariann muzeológus, a Szabó Magda Debrecene című könyv szerkesztője vár bennünket, ő vezet körbe minket a századelő hangulatát idéző termeken – a szalonon, az anyai és az apai örökséget bemutató szobákon –, és mesél a Szabó Magda-hagyaték tárgyairól. Az oroszlános kopogtatóról; a szalon roskadozó könyvespolcáról; az édesanya, Jablonczay Lenke strucctollas legyezőjéről; az írónő ékszerekkel teli fésülködőasztaláról. A tárgyak többsége Szabó Magda valamelyik regényében is felbukkan.  

– A pénzzel sosem telt levéltárca az Ókútból – mutat Mariann az egyik vitrin tartalmára. – Szabó Magda azt állította, édesapja virágmagokat tartott a tárcában. Szabó Elek valóban kedvelte a növényeket, de mi a műtárgy vizsgálatakor csak az édesapa másik szenvedélyére, a fotózásra utaló negatívokat találtunk benne.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .