Légy lágy, mint a gyémánt (ha lány vagy, és pasit akarsz)

Miért lennének a nők gyengébbek, mint a férfiak? Miért lennének kevésbé magabiztosak? Miért lennének a férfiak erősebbek, magabiztosabbak? Csupán azért, mert romantikus kapcsolatban, párválasztásnál ezt várjuk el egymástól – mondja egy új kutatás, és azt is, hogy a romantikának ez csúnyán betesz. A változó női-férfi szerepek a hagyományos romantikát sem kímélik.

Mindenki ismeri az össznépi találgatóst. Mikor az ember lánya gyereket vár, míg nem egyértelmű, ki bújik meg odabenn, rokonok-barátok megteszik tétjeiket: Szerintem neked fiad lesz. Szerintem meg lányod. A népi diagnosztizálás alapja maga a terhes has: vagy csúcsos, vagy inkább oldalra terjeszkedő, ennek alapján a kétévesek is meg tudják mondani, kivel áld meg majd a Jóisten minket.

Amikor az első gyermekemet vártam, mindenkinek volt tippje. Nagyjából mindenkinek ugyanaz: Szerintem neked fiad lesz. Miből gondolod? – kérdeztem kíváncsian. És óvatlanul, mert a válasz akkorát ütött, mint egy erkélyről lezuhanó muskátlis láda: Mert te mindig olyan fiús csaj voltál.

Rutinból feltettem a kérdést mindenkinek, mint egy profi kérdezőbiztos. A leggyakoribb válaszok: Fiad lesz, mert te olyan kemény csaj vagy. Olyan határozott vagy. Olyan ambiciózus vagy. Vagány, belevaló.

A „te olyan férfias vagy” végül nem hangzott el, de minek az elhangzottak után a kegyelemdöfés? Őszintén megsajnáltam szegény férfiakat, meg fiúgyerekeket. Ha egy nőbe ennyi férfiasnak vélt erényt vagyunk képesek belelátni, akkor egy igazi férfi vajon mennyi elvárással szembesül?

Épp terhesen derült ki számomra, hogy a környezetem jelentős része úgy gondol rám, mint egy igazi macsóra. Ez csak a következőket jelentheti:

a- Mégiscsak férfi vagyok, kis testi hibával (lásd: női szaporítószervek).

b- A fent felsorolt tulajdonságokat elsősorban férfiaknak tulajdonítjuk, ha ezekkel egy nő él, jobb, ha férfinak adja ki magát, de minimum szüljön fiút.

c: Nem kell többet szőrtelenítenem. Ha úgyis mindenki macsónak gondol, minél szőrösebb vagyok, annál jobb. Egy kiköpött apagrizzly leszek.

Mélyen elgondolkodtatott a „kemény csaj” ítélet. Nem tudom, ismerek- e mást, mint erős nőket. Kezdve a nagymamámmal, aki három gyereket nevelt egyedül az ötvenes–hatvanas években; anyámmal, akinek elsőszülöttként kellett helytállnia apa nélküli családjában; de bármelyik barátnőmre gondolok, csak kemény csajokat látok.

És hallom sokaktól, hogy sok. Az erő, amit ők mutatnak, sok egy férfinak. De társra vágynak, aki egyenrangú partnerként kezeli őket.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .