Egy amerikai etnobotanikus a kilencvenes években írt arról az elméletéről, hogy a gombák a csillagokból érkeztek, és időtlen idők óta keresik azokat a magasabb rendű élőlényeket, akiknek átadhatják a tudásukat. Hogy igaza van-e, azt senki nem tudja, de az biztos, hogy a gombák köré egyre több közösség épül, amelyekben az emberek nemcsak a gombatermesztésről tanulhatnak, hanem az együttműködésről és az elfogadásról is.

Amikor a kis budafoki utcában leparkolunk, a kocsiból még nem látszik az út mellett tátongó mélység, ahol megbújik a Hungarian Fungi and Art hálózat, a HIFA közösségi tere. A faasztalnál néhányan ebédelnek ‒ természetesen gombalevest ‒, szemben a falon misztikus fonott kör: a gombafonalat jelképezi. A sarokban egy kétméteres gombainstalláció áll fehér lepedőbe csavarva, lila kalappal: egy tavalyi művészeti performance-ról maradt itt. Fotós kollégámmal lemegyünk az udvarra. Az egyik ajtó mögött labirintus tekereg.

– Ez borospince volt, amit a hatvanas években óvóhellyé alakítottak. Itt most gombával foglalkozunk. A fő célunk, hogy minél többen tanuljanak meg önállóan, vegyszermentesen gombát termeszteni. De kísérletezgetünk is, például azzal, hogyan tudjuk a városokban összegyűjthető növényi alapanyagokat átszőni az oltóanyagával – magyarázza az itt működő közösség, a Boszorkánykörök Gombaismereti Hálózat alapítója, Hódi Csilla.

Mindannyiunk ősanyja

„Létezik egy érzés: az örök érvényű tudás lüktetése. Amikor érzed az egységet, velünk vagy. Életet hoztunk a földre. Nem látsz minket, pedig ott gyarapodunk körülötted mindenhol, mindenben. Még benned is. Az első lélegzetvételedtől az utolsóig. Mi vagyunk a legidősebbek és a legfiatalabbak. Milliárd esztendő bölcsessége vagyunk. A teremtés vagyunk. A feltámadás, a romlás és a megújulás. Mi vagyunk: a gombák.” Ezzel a gondolattal indul A gombák lenyűgöző világa című dokumentumfilm, ami gyönyörű felvételekkel mutatja be, hogyan szolgálják a gombák az élővilágot azzal, hogy mindent lebontanak, és helyet adnak az újnak.

Ők az erdő emésztőrendszere, hangzik el a filmben, és segíthetnének a környezetvédelemben is. Egy kísérletnél a kőolajhulladékot, amit gombaspórával oltottak be, hat hét múlva több kiló laskagomba borította be. A gomba föld alatti része, a hosszú szálakból álló micélium végtelen hálózatként kapcsolja össze a növényeket, még az „anyafák” is a gombafonalakon keresztül küldenek táplálékot a csemetéiknek. A film szerint több százmillió éve, amikor aszteroidabecsapódások tömeges kihalásokat okoztak, mert a légkörbe jutó törmelék nem engedte át a napfényt, a gombák örökölték meg a Földet, és csak a velük társuló élőlények maradtak életben. „Vagyis a micélium mindannyiunk ősanyja” ‒ jelenti ki egy gombaszakértő.

A dokumentumfilm magyar feliratozását többek között az a mikológus, Csizmár Mihály lektorálta, aki a budafoki pincében berendezett laborjában a gombák oltóanyagát teszteli és tenyészti. A hűvös, steril terembe csak lábzsákban léphetünk be, hogy a cipővel behordott penészspóra vagy baktérium ne szennyezze be a tenyészetet. A hűtőszekrényben fehér anyaggal töltött Petri-csészék sorakoznak, van köztük gyógyhatású süngomba, pecsétviaszgomba és shiitake is. A fiatal tudós kiveszi az egyiket.

– Így néz ki egy micélium, a gombafonál – mutatja a vékony, gyökérzetszerű szálakat. – Valójában ez maga a gomba, a gomba teste. A termőtest pedig, amit megeszünk, olyan, mint a gyümölcs, csak arra való, hogy a gomba szaporodjon.

Mindegyik micéliumfajta másra jó. Az egyikből például bőrt készíthetnénk, de olyan is létezik, amelyik hangszigetelőként vagy építőanyagként használható, Misi a neten látott már micéliumból épített csónakot, szörfdeszkát és bútort is. A süngomba állítólag kiváló az Alzheimer-kór ellen. Japán mérnökök pedig egy kísérletben várostervezéshez az egyik nyálkagombafajt hívták segítségül. Úgy szórtak ki zabpelyhet, hogy az elrendezése a Tokió körüli elővárosokét modellezze. Huszonhat órán át figyelték, a gombafonalak hogyan követik a táplálékot, és a megfelelőnek bizonyuló útvonalakat megpróbálták felhasználni a közlekedési hálózatok szervezésénél.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .