Belgium déli, francia nyelvű régiójának gyengébb a marketingje, mint az északi Flandriának, de merjünk hinni a szemünknek és az ízlelőbimbóinknak! Igaz, hogy itt nincs vadregényes tengerpart, és sokáig a nehézipar volt a gazdasági húzóágazat, de gyönyörű dombságok, meseszerű kisvárosok és a világ legjobb sörei kényeztetnek bennünket.

A belga sörök világhírűek, közülük is kiemelkednek az apátsági sörök, azokon belül pedig a trappista szerzetesek felügyelete alatt készülő italok vannak a csúcson. Éppen ezért próbálták őket sokan utánozni, és a címkékre – a sörön túl sajtokra, borokra is – szerzetest rajzoltak. Az „áltrappistákkal” szemben összefogtak az apátságok, és ma már karakteres logóval jelzik, melyik termék készült valóban szövetségük szigorú előírásai szerint. A trappista rendek működésének egyik alappillére, hogy az apátságok önfenntartók, maguk teremtik elő megélhetésük költségeit. A söröket eredetileg a szerzetesközösségek számára főzték, manapság a profitot jótékony célra fordítják.

Összesen hat trappista sörfőzde működik Belgiumban. A legjobb hely, ahol bepillantást nyerhetünk a finomságok készítési folyamatába és hagyományaiba, Chimay. A Scourmont fennsíkon található Scourmont apátság a trappisták egyik olyan rendháza, amelyben sajt- és sörkészítés is folyik. A templom és a hozzá tartozó park bejárása után érdemes a látogatóközpontot felkeresni, itt megismerhetjük, hogyan alakult a Chimay sör története 1850 óta, láthatjuk, miképp készül sokak kedvence, milyen palackokba, poharakba töltötték az igencsak erős nedűt. A kiállításon a sok tárgyi emléken túl videofelvételek mutatják be a gyártási folyamatot, a kedvencem az, amelyiken öltönyös üzletemberek között mosolygósan magyaráz egy csuhás szerzetes. A kiállítás végén jutalom jár: megkóstolhatjuk a helyben gyártott sörök bármelyikét, és vásárolhatunk többféle trappista sajtot, akár olyat is, amit Chimay sörben érleltek.

Az apátságok sokkal több sört és sajtot tudnának forgalmazni, jóval drágábban, de nem állnak át nagyüzemi termelésre, hiszen mindent az apátság falain belül vagy a szerzetesek felügyelete alatt kell előállítaniuk. Erre a – kapitalista gondolkodással felfoghatatlan – hozamkorlátozásra és visszahúzódásra remek példa az Notre-Dame de Saint-Rémy apátság Rochefort-ban. A városka kedves és hangulatos, a környéken remek sétát tettünk, sőt az apátsághoz tartozó templomot is megnéztük, de a sörfőzdébe, ahol a világhírű Rochefort söröket készítik, senki nem mehet be. A rendbenjelenleg húsz szerzetes él, közülük öten foglalkoznak sörkészítéssel, és féltett kincsként őrzik a receptúrát.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .