Fizikailag és lelkileg nemcsak egy külföldi út képes feltölteni, hanem az elmúlt két esztendő legnagyobb szabadidős sztárja, a túrázás, a természetjárás is. Alábbi cikkünkben három kalandos tavaszi útvonalat ajánlunk.

Aki azért keresett kifogást a kirándulásra, mert tél van, annak most már nincs mentsége, bár az az örökbecsű mondás is igaz, hogy „nincs rossz idő, csak rosszul öltözött turista”. Hogy kedvet csináljunk a kimozdulásra, izgalmas, érdekes, változatos túrákat ajánlunk: szurdokokba és völgyekbe, sziklák közé.

Holdvilág-árok

Sokan úgy gondolnak a Pilisben található Holdvilág-árokra, mint a „szegény ember Rám-szakadékjára”. És valóban, itt jóval kevesebb a sziklákba épített létra és kapaszkodóvas, de a Holdvilág-árok mégiscsak igéző geológiai csoda. Kiskovácsi után, a piros kereszttel jelzett úton haladva vágjunk neki. Fontos, hogy zárt túracipőt/bakancsot viseljünk, mert folyamatosan kereszteznünk kell a csordogáló patakocskát, nincsenek hidak, csak korhadó farönkök és sziklák, amiken lépkedhetünk, és jó esély van arra, hogy a cuppanós iszap rabul ejtsen. Viszont a Sáshegyi Sándor-forrástól már kezd összezárulni a völgy, és ha a külön jelzéseknél letérünk a piros keresztes útról a Holdvilág-árok vulkanikus kőzetekből felépülő katlanába, egészen különleges élményben lesz részünk. Behatolhatunk az emberkéz alkotta, rejtélyes Y-barlangba, vagy a sziklafalon felmászhatunk a tíz méter magas Meteor-létrán, hogy feljebb megint misztikus sziklasikátorban haladjunk utunkon. Feljebb érve pihenőhöz jutunk, kicsit később pedig elágazáshoz, ahol eldönthetjük, hogy a zöld keresztes úton visszatérünk-e a kiindulási pontunkhoz (ez összesen nagyjából öt kilométeres túra), vagy folytatjuk a Pilis bebarangolását, akár hosszabban is.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .