„Halott föld ez” – Egy kárpátaljai tanítónő történetei

Shrek Tímea éveken át tanított hátrányos helyzetű gyerekeket Beregszászon. Családjával még mindig abban bíznak, hogy nem kényszerülnek majd elhagyni Kárpátalját.

Fiatal anyuka, tanár és író. Pár éve múlt harminc. Még a Szovjetunióban született egy augusztus 13-ai napon. Néhány hét választotta el attól, hogy a független Ukrajnába érkezzen. A Szovjetunióra már csak a jegyrendszer, a méteres hajas babák meg a lábbalhajtós kisautók emlékeztették. Az első évek a független Ukrajna életében nehezek voltak. Timi még tisztán emlékszik arra gyerekkorából, a kilencvenes évekből, hogy sorba kellett állni tejért, kenyérért. A boltokban semmit sem lehetett kapni, mégis mindent meg lehetett szerezni kis furfanggal. Ha az embernek jó összeköttetései voltak, hozzájuthatott cukorhoz, liszthez is. De ezek a nehéz idők már a hátunk mögött vannak. Vagy mégsem?

Tankcsapdák és homokzsákok

Timi szerint Kárpátalja talán a leghányattatottabb sorsú, legelzártabb magyar lakta terület. Ő a családjával mindig is szülővárosában, Beregszászon élt. Évekig tanította a Kelet-Európa legnagyobb cigánytáborában, a beregszásziban elő gyermekeket. Jelenleg főállású anya, otthon van tizenhat hónapos kislányával. Nagyon hiányzik neki az iskola, a tanítás és a tanítványai. Aggódva gondol a tábor lakóira. A helyi cigányok közül sokan nem várták meg, míg Kárpátaljára ér a front, a határ túloldalára menekültek, viszont rengeteg beregszászi cigány Kijev környékén ragadt. A cigánycsaládok „vasat kapálni” – azaz gyűjteni – és koldulni járnak a fővárosba. Timi elképzelni sem tudja, mi történhetett vagy mi fog történni velük. Nem mindenki menekült el a közülük. Az ungvári táborban tankcsapdákkal és homokzsákkal várják a hadsereget.

Pár éve találkoztam először Timivel. Halott föld ez című könyvéről beszélgettünk, aminek élményanyagát nehéz sorsú, mélyszegénységben élő tanítványai és a kárpátaljai emberek életéből merítette. Cigányokéból, magyarokéból és ukránokéból egyaránt. Nehezen tudtuk összehozni a beszélgetést. Órákig állt a kocsisor a határátkelőn. 

Bár akkor még egyikünk sem sejtette, hogy három évvel később Ukrajna valóban halott föld lesz, ahonnan mindenki igyekszik elmenekülni. Timivel a vezetéknevén viccelődtünk, a Shreken. Azt mondta, nagyon mérges volt a Disney-mesére, hiszen a családját évszázadok óta így hívják, és akkor jött egy amorf, zöld valaki, és lenyúlta a nevüket, amin azóta is sokan nevetnek.

Most egyikünk sincs vicces hangulatban. Nehezen értem el Timit. Magyar mobilszáma már nem működik. Végre jelentkezik. Kárpátaljáról, Beregszászról beszél. A háttérben hallom a kisbaba nyűgösködését.

Timi nehezen tudja szavakba önteni az elmúlt két év történéseit. A pandémia két évét, és most a hirtelen kirobbant háborút.

– Nyugalom, kietlenség és csend. Ez jellemezte Beregszászt a Covid idején. A maszkok szinte ráolvadtak az arcokra, ma már csak kevesen hordják őket. A cigánytáborban orvostanhallgatók oltották a jelentkezőket, és több prevenciós előadást is tartottak a vírusról. A tanítványaim közül sokan felnőttek, és a saját életüket élik. Mióta gyermekem van, igyekszem minden figyelmemet rá fordítani, hiszen ő a legfontosabb az életemben. Először a járvány, most a háború… – hallgatom Timit.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .