A szemkörnyék az arc legtörékenyebb, legérzékenyebb területe, ezért különös gondosságot és figyelmet igényel. Nézzük, mit tehetünk érte!

Sok esetben genetikai adottságainkat is okolhatjuk szem környéki problémáink miatt, de tény, hogy ezen a területen bőrünk háromszor, vagy akár ötször is vékonyabb, mint arcunk többi részén. Ebből az is következik, hogy itt sokkal kevesebb kollagén- és elasztinrosttal rendelkezünk, amik fel- és kitölthetnék a bőrt. De a bőr vastagsága nem minden – a szemkörnyék izmai összesen mintegy százezer mikromozdulatot végeznek naponta, vagyis testünknek ez a része van leginkább edzésben. Fáradt a szemkörnyékünk? Hát nem csoda.

Tünetek

A szem környéki bőrben alig van faggyúmirigy, ami miatt természeténél fogva szárazabb, és a felszínét védő, verejtékből, faggyúból és vízből álló hidrolipid filmréteg itt jóval gyengébb. Ezek az adottságok és a rengeteg mozdulat együtt felelős azért, hogy ez a terület hamarabb ráncosodik.

Több szempontból is különösen érzékeny rész ez. Nagyon könnyen reagál a szervezet folyadékszintjének változásaira, így alakul ki a szemhéjon és a szem alatt duzzanat, ettől is lehet „táskás” a szem. A gravitáció szintén látványos változásokat hozhat, ezért például ha hason, párnába fúrt arccal szeretünk aludni, jobb, ha mielőbb leszokunk róla, mert ettől is megduzzad a szemkörnyék. (Szemkörnyékünk és arcunk fiatalosságának megőrzése szempontjából a legjobb, ha háton alszunk, és pamut helyett érdemes áttérnünk a selyem párnahuzatra, ugyanis a bőr könnyedén siklik ezen a felületen anélkül, hogy az anyag magába szívná bőrünk nedvességtartalmának nagy részét és a rá kent kozmetikumot.)

Természetes folyamat, hogy bőrünk, izmaink tónusa a kor előrehaladtával változik, ami miatt sokkal nehezebb kordában tartanunk ezt a területet is. A szem környéki bőr megereszkedik, ennek hatására pedig látványosabbá válnak nemcsak a ráncok, karikák, de a táskák is.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .