Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának apropóján megkerestük a magunk márciusi ifjait: tíz fiatal férfit és nőt, akik tehetségesek, mint a nap, lánglelkűek és szerethetők.

Harminc év alatti fiatalokat kerestünk, ahogyan az irodalomtörténet is ezt a korosztályt tartja számon márciusi ifjakként. „E fiatalság szívében hordja az országot. E szerény asztalnál észrevétlenül készül a jövő” – írta Mikszáth Kálmán a Pilvax kávéházra utalva. A mi fiataljaink is akarnak valamit, és nem csak saját magukért. Az élet különböző területeit képviselik a tudománytól a sporton át a művészetig, akad köztük országosan ismert sztár, és olyan is, akire nem irányul reflektorfény, csak csendben teszi a dolgát. Valamennyien a jövőt szövik, mindannyiunk jövőjét. Szárnyaljatok! Bennetek van a reménységünk.

Bánki Beni költő, slammer, dalszövegíró

Aki összeköti a generációkat

Hogyan jött az életedbe a vers szeretete?

Irodalomkedvelő családból származom, a szüleim sok versmondó versenyre küldtek, de számomra a legmeghatározóbb az volt, amikor felfedeztem a kortárs költészetet, és rájöttem, hogy ma is élnek költők. Ekkor alakult ki bennem az alkotás iránti vágy.

Hét éve slammerként lépsz színpadra. Mi volt az eddigi legkedvesebb élményed?

A 2019-as Red Bull Pilvaker hatalmas élményt adott! Megtisztelőnek tartottam, hogy olyan előadókkal állhattam egy színpadon, akiket követek és szeretek. Idén is ott leszek velük.

Mi az, ami a slamszövegeidet inspirálja?

Mindaz, ami körülvesz minket. Nagyon foglalkoztat például az egymástól eltávolodott generációk témája. Sok dologban egyetértünk, de nincsenek közöttünk valós párbeszédek, pedig tanulhatnánk egymástól: mi türelmet, az idősebb generációk nyitottságot a világ változásai iránt.

Egy ideje dalszövegírással is foglalkozol?

Igen! Dolgoztam már többek között Puskás Petivel és a The Biebersszel, de egyre többen kérnek fel.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .