Túlposztolás 2.0 – (Nem) akarok mindent tudni róla!

A hatvanas években Alain Delon és Romy Schneider voltak az álompár. A közönség a legapróbb róluk szóló hírmorzsáért is hálás volt, de ők szinte semmit nem árultak el a kapcsolatukról. Hatvan évvel később ezrek írják alá a petíciót, ami arra kéri az újságírókat, hogy ne készítsenek több interjút Will és Jada Pinkett Smithszel, mert már most is sokkal többet tudunk a házasságukról, mint amennyit szeretnénk.

Világos, hogy mindenki a saját háza táján söprögessen, meg hogy az vesse rá az első követ, aki bűntelen, de a pletykaéhség az emberi természet része. Kíváncsiak vagyunk rá, mit csinál a szomszéd Jucika, kivel jár a régi osztálytárs, és vajon mi történt a kolléga házasságával. Amióta itt vannak nekünk a filmek, sorozatok, a kör kitágult. Fontos lett a szereplők sorsának alakulása; Blažej doktor szerelmi élete ugyanúgy téma volt 1982-ben, mint Havas Joné 2018-ban. A kedvenc hőseinket játszó színészeket is a szívünkbe zárjuk, és igyekszünk kideríteni, milyenek a filmvásznon kívül. Régen ezeket az információkat csak az újságokból, ritkábban tévés interjúkból tudhattuk meg, a riporter kérdezett, a sztár válaszolt, és sokszor egy szépen vakolt, valós elemeket is tartalmazó igazságot kaptunk. A gátlástalan pletykalapok, a paparazzók, a sztárok titkait jó pénzért elkottyantó ismerősök és alkalmazottak megjelenésével árnyaltabbá vált a kép, majd jött a közösségi média, és a hírességek a maguk kezébe vették a róluk szóló narratívát. Saját felületeiken azonnal, akár naponta többször is megoszthatják követőikkel életük minden részletét, hogy mit kennek az arcukra, kivel dolgoznak, hová utaznak, mikor mennek férjhez, vagy épp miért akarnak válni. Ez azonban még 2022-ben is csak egy lehetőség, nem kötelező gyakorlat. 

Semmi nem elég

Akadnak hírességek, akikről egyszerűen nem lehet túl sokat írni, olvasni, tudni. Az internetes portálok szerkesztői tisztában vannak azzal, hogy velük mágnesként vonzzák a kattintásokat. Az angol királyi családról a legapróbb, hírnek sem nevezhető információ is érdekli az embereket New Yorktól Tokióig. Katalin hercegné pozíciójánál – valamint neveltetésénél és veleszületett eleganciájánál – fogva nem árul el szaftos részleteket a magánéletükről, nem szivárogtat ki titkokat, mégis minden nap cikkeznek róla. Sógornője, Meghan Markle más utat választott, amikor a róluk szóló, tényfeltáróként beharangozott könyvhöz maga adott információkat, vagy amikor Oprah-nak mesélt az udvarban töltött időszakról. Nemcsak a királyi családról fecsegett, de Harryvel való kapcsolatáról is rengeteg bizalmas részletet árult el, amire a világ éhesen csapott le, ugyanakkor az egész hajcihő nem tett jót a népszerűségének.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .