Balla Riana Emma a színészet és az operett szerelmese, énekel – nem is akárhogyan –, nemzetközi versenyeket nyer, első rövidfilmjét indítja fesztiválokon, miközben mintegy mellesleg világsztárokkal forgat, akár netflixes sorozatokban is. Egy felnőttnek is dicsőségére válna ennyi minden, nemhogy egy tízéves gyereknek. De a miskolci lány óvodás kora óta készen áll meghódítani a világot.

Tíz évének minden érettségével nyújtja kezét, úgy mutatkozik be, látszik, nem először csinálja. Rutinosan kínál hellyel az étkezőben, tolja elém a pogácsát, aprósüteményt, csak vegyek bátran, helyezzem magam kényelembe. Külsőre kislány, viselkedésre felnőtt, nem is tudom hova tenni ezt a látszólagos ellentmondást, amit végül egy mosollyal old fel, és akkor helyükre kerülnek a dolgok bennem: Balla Riana Emma nem csodagyerek, aki színészkedik és énekel, hanem igazi művésznő, aki most még nagyon fiatal.

Messze a csillogástól

A miskolci külváros Kádár-kockákkal tűzdelt részén él hármasban szüleivel egy kicsi, de takaros házban, ahol – ahogy az apa, Balla Krisztián fogalmazott –, lelkesedéssel pótoltak minden olyasmit, amire már nem futotta anyagiakkal. Messze innen Hollywood.

– Egy éve már, hogy Riana első helyezett lett klasszikus szólóénekes junior kategóriában a Golden Classical Music Awardson; a Csárdáskirálynőből adta elő Szilvia belépőjét, és jutalomként koncertlehetőséget kapott a Carnegie Hallban, New Yorkban. Ez egy rangos nemzetközi verseny, amelyre minden évben több ezren jelentkeznek világszerte, ezért hatalmas megtiszteltetés a győzelme. Úgy volt, hogy tavaly nyáron sor kerül a koncertre, de a vírus miatt elhalasztották a szervezők. Az útiköltség fedezésére közösségi gyűjtést indítottunk, mert rengetegbe kerül, de végül azt a kampányt leállítottam. Kínos volt úgy pénzt kérni, hogy nem is tudjuk biztosan, végül mikor lesz a koncert. Remélem, nem az utolsó pillanatban derül ki, mert akkor nem tudom, hogy jutunk ki – nevet Balla-Daragó Laura, Riana édesanyja, inkább csak tehetetlenségből, de aztán legyint is, mindegy, majd csak lesz valahogy, megoldják, mint eddig mindig. Csak Rianának jó legyen. Hozzáteszi, sokan hiszik azt, hogy dúskálnak az anyagi javakban, pénzzel tolják előre a lányuk szekerét, de ez nem így van.

– Nagyon sok lemondással jár ez az egész. Én már három éve nem dolgozom, mert Riana a sok elfoglaltsága miatt magántanuló lett, ami jobb neki. De ki vigyázna rá napközben, foglalkozna vele, ha nem én? Az énektanára jelképes összegért vállalta az oktatást az anyagi helyzetünkre és a régi ismeretségre tekintettel. Mellette pedig én tanítom mindenre, így az nem kerül semmibe. Ami Riana honoráriumát illeti, túlnyomórészt ingyen vagy jelképes összegért vállalt fellépést, mert még a bemutatkozás fázisában jártunk. Amikor már kezdett volna jól alakulni, jött a pandémia, ami mindenkit, így a művészeket is, érzékenyen érintett. Szóval az ő bevétele gyakorlatilag elhanyagolható. Sok szereplőválogatásra járt a világjárvány előtt, ennek a költségei minket terheltek, illetve amikor szerepet kapott, volt rá példa, hogy az úti- és szállásköltséget szintén nekünk kellett kifizetnünk, ugyanis kénytelenek voltunk eltitkolni, hogy vidékiek vagyunk, különben lehet, hogy nem őt választották volna, mivel a produkciók nem szívesen fizetnek extra pénzt például útiköltségre. Jellemző, hogy mobilnetre sem telik nekünk, így amikor Pestre utazunk castingokra, rendszeresen idegenektől kell útbaigazítást kérnem, az emberek pedig emiatt úgy néznek rám, mint egy ufóra. Hiszen ott a mobil, miért nem nézem meg rajta a címet?

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .