„A csillagok ott vannak, akármi történjék” – Pál Bernadett Mars-kutató

Csillebércen találkozunk, a Svábhegyi Csillagvizsgáló főépületében. Az iroda olyan, mint egy… iroda. Számítógépek, íróasztalok, távcső meg sehol… De amikor Pál Bernadett elkezd beszélni, megnyílik előttünk az univerzum.

Mikor érezte először a Mars hívását?

Még az egyetemen, fizika szakon volt egy tárgyam: bevezetés a csillagászatba. Ezen az előadáson mutattak egy fotót a Titánról – a Szaturnusz holdjáról –, leszállt rá egy űrszonda, és készített néhány fényképet. Amikor megláttam ezeket a fotókat, teljesen lenyűgöztek. És amikor szakosodnom kellett, az egyik tanárom megkérdezte, mi érdekel. Akkor jutott eszembe ez a fénykép. Az említett tanár egyébként napfizikával foglalkozik, úgyhogy kicsit kedvét szegte a válaszom, de azt mondta, rendben, akkor legyen planetológia. Így kerültem Kereszturi Ákoshoz a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontba, ott a bolygókutatás mellé még bejött a programozás is, hiszen a létező összes programozói kurzust elvégeztem a fizika szakon. Amikor egy héttel később találkoztunk, Ákos annyit kérdezett, lenne-e kedvem modellezni, hogy van-e víz a Marson. Így lettem Mars-kutató.

Hogy került a fizika bűvkörébe?

Anyukám fizikatanár, és az otthoni polcokon valahogy derékmagasságban sorakoztak a fizikakönyvek. Gyerekként, amikor ott sertepertéltem, mindig ezek akadtak a kezembe. Általános iskola végén elolvastam Stephen Hawkingtól Az idő rövid történetét – ajánlom mindenkinek, ez a kötet remek kedvcsináló.

Értette egyből? Nekem többször kellett nekifutnom.

Az eleje kicsit száraz, de utána… Hú, nagyon olvasmányos. Bizsergett tőle az agyam. De gyerekként imponált, hogy anyukám mindent el tudott magyarázni. Ha be volt fagyva a kocsink ablaka, és belülről odatettem a kezemet, egy idő után megolvadt a kinti a jég… Miért van ez? Vagy miért folyik vízszintesen a vízcsepp az autón, amikor megyünk? Miért olvad ki a buborék a jégből, amikor dörzsölgetem az ujjammal? Egyébként imádom az emberi agyat is, meg a pszichológiát, tehát igazából bármi érdekel, ahol fel lehet tenni a kérdést, hogy „jó, de ez miért történik így?”. Például ha hirtelen hányingerem támad evés után, rákeresek a neten.

És kijön, hogy halálos beteg.

Persze, az első találat mindig az, hogy rákos vagyok. De aztán kiderül, hogy az ingerület az agynak melyik receptoraihoz fut be, milyen hormon szabadul fel, és amikor ezt így végigolvasom, és el vagyok varázsolva tőle, el is felejtem, hogy amúgy rosszul érzem magam. Merthogy ez nagyon érdekes. Aztán rendszerint a páromat fárasztom vele.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .