Egyre drágább a napi életünk; a pozíciónkhoz magasabb bért szeretnénk – két olyan helyzet, amikor úgy érezzük, megérett az idő a fizetésemelésre. Hogyan tárgyaljunk a saját érdekünkben? Szakértőnk tanácsai a bértárgyalásra, hogy felkészülten és magabiztosabban tálaljuk az igényünket.

Hiába túlórázunk az irodában hetek óta, csodálkozunk rá a boltban az egyre emelkedő élelmiszerárakra, vagy fizetjük egyre nehezebben a hiteleinket, a fizetésemelést kényes ügynek érezzük, képesek vagyunk akár hónapokig elodázni, hogy előhozakodjunk vele a főnökünk előtt. Pedig Szabóné Szopkó Beatrix HR-tanácsadó szerint nincs mitől félnünk.

–  A munkavállalóra nem vet rossz fényt, ha béremelést szeretne. Ez egy igény, amit jelezni kell – mondja.

Mikor van itt az ideje?

– Próbaidő alatt nem kérünk fizetésemelést – szögezi le Beatrix. – Általában legalább egy évre van szükség, hogy terítékre kerülhessen a téma; ennyi idő alatt tudjuk bebizonyítani, hogy jól végezzük a feladatainkat és elkötelezettek vagyunk.

Bár a különböző típusú szervezeteknél más-más szabályok érvényesek a béremelés mértékére és idejére, ha megfogalmazódott bennünk a magasabb fizetés iránti igény, ne várjunk arra, hogy a cég magától ajánlja fel, mert ez csak ritkán fordul elő.

Azoknál a cégeknél, ahol teljesítményértékelési rendszer működik, ezek a beszélgetések ideálisak lehetnek, hogy felvessük az elképzelésünket, a kisebb vállalatoknál azonban bármikor fordulhatunk a közvetlen főnökünkhöz. Számoljunk vele, hogy a munkaadónknak át kell gondolnia a válaszát, de ügyeljünk rá, hogy a visszajelzés ne maradjon el.

Mit mondjunk?

Mindenekelőtt gondoljunk végig, hogy az elmúlt időszakban hogyan járultunk hozzá cégünk működéséhez: milyen minőségű munka került ki a kezeink közül, vállaltunk-e pluszfeladatokat, hogyan álltunk hozzá a teendőinkhez? Béremelési igényünket ugyanis az általunk létrehozott értékekkel és az elért célokkal indokolhatjuk meg.

– A magánügyeinkkel kapcsolatos dolgokat viszont ne említsük meg – teszi hozzá Beatrix. – Amikor egy cég minket választ egy adott pozícióra, a tudásunkat, az időnket, a tapasztalatunkat és a személyiségünket vásárolja meg – nem a magánéletünket.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .