Vagy ennek semmi köze a nemekhez, sokkal inkább a beleérző képességhez, a karakterek tűpontos feltárásához? Két vélemény, eltérő árnyalatokkal.

Bus István – Ki írta meg Tatjána levelét?

Ki tud jobban írni a nőkről? A nők vagy a férfiak? Hát persze hogy a nők. A nők ugyanis  születésüktől fogva kifinomult, érző lények; minden lelki rezdülésre tízszeresen rezonálnak. Hamarabb fejtik meg a metakommunikációt, mint hogy megtanulják a szorzótáblát. Egy nézésből, egy fejbiccentésből azonnal tudják, mire gondol a másik. A hangulatok széles skáláját úgy tudják megfogni, akárcsak a színeket. Nekik a lila lehet püspöklila, ibolya, mályva, halványlila és orgona… A férfinak meg ez egyértelműen az Újpest focicsapatának a színe, és slussz. A férfiakat a focin kívül érdekli még a kaja, az autószerelés. Talán a peca. Nem rebbenő intuíciók vezérlik őket, hanem csak a tudjukmi… – gondolhatnánk.

Gondolhatnánk, ha múlt századi, egydimenziós gondolkodók lennénk, nem pedig 2022-ben élő modern emberek, akik pontosan tudjuk, hogy egyenlők vagyunk, de nem egyformák. Hogy a nőket ugyanazon jogok illetik meg, mint a férfiakat, és éppen olyan teljesítményekre képesek, mint a férfiak. Ha viszont a nők képesek elvégezni férfifeladatokat, annak ugyanúgy visszafelé is működnie kell.

Például, amikor valaki szépirodalmat ír, akkor tényleg ki kell hegyeznie az érzékeit, az empátiáját és a képzelőerejét. Bele kell merülnie hősei érzelemvilágába, és műkedvelő pszichológusként barangolni az emóciók színes erdejében. Körülbelül úgy, mint Tolsztoj az Anna Kareninában. De hát Tatjána levelét sem Tatjána írta meg, hanem, ha kicsit utánanézünk, rájövünk, hogy Puskin. Ezek a régi oroszok tudtak valamit… De nem csak ők. A decemberi Nők Lapja Insta Live-jában Dragomán Györggyel beszélgettem. Az interjúkra mindig felkészülök: például korábbi interjúkat olvasok. De most levettem a polcról a szerző Máglya című regényét is, hogy felfrissítsem a tudásomat. Lapozzanak bele, és abban is ott lesz a válasz. Dragomán egy kamasz lány szemén keresztül mutatja meg a világot, egészen parádésan. Jobban tehát biztosan nem tud egy férfi nőkről írni, mint egy nő. De hasonlóan jól – mindenképp.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .