Végtelenül hálás vagyok magamnak, hogy egész életemben azt a léha gyakorlatot követtem, hogy amint volt egy kis pénzem, azonnal repülőjegyet vettem, mert ezekben az időkben, amikor szinte kizárólag szigorú szabályok és erős kötöttségek mentén utazhatunk, gyakorlatilag csak az emlékeimből élek. De van egy hely, ahová minden korlátozás nélkül lehet most is utazni, és ez épp az az ország, ahová folyamatosan vissza is vágyom: Mehikó.

Miért, kérdezheti az olvasó. Mi olyan különleges benne? Akár egy szóval is meg tudom válaszolni: minden. Jártam olyan helyen, ami építészetileg nyűgözött le, máshol a természeti szépségek voltak káprázatosak, akadt tájék, ahol a konyhával nem tudtam betelni, vagy az emberek kedvességével. És bár előfordult, hogy több tételt is ki tudtam pipálni egy adott helyen, mégis Mexikó ez idáig az egyetlen, ahol minden együtt áll. És akkor még a zenéről nem is beszéltem. Amit annyira szeretnek, hogy mindig, mindenhol szól, ezért a buszokon ki van írva, hogy tilos hangosan hallgatni. Kell-e mondanom, hogy ennek ellenére egyszerre szólt vagy tíz különböző, amit persze énekeltek is, és volt, aki táncolt is. Ez az ország az élet maga, folyamatosan vibrál. Vibrál színeiben, ízeiben, változatosságában. Hogy az egészet bejárjuk, ahhoz több hét is kevés – magam a Yucatán-félszigetet vettem célba.

Cancún, a latin Siófok

A gondos tervezésben egy ponton hibáztam, hogy ott foglaltam szállást, ahova a repülő érkezett, így aztán Cancún lett a csillagtúra bázisa. Márpedig ez a város tényleg kicsit rideg: hatalmas szállodák, jellegtelen boltok sokasága várja a turistákat, néha pedig olyan érzése támad az embernek, mintha Siófokon sétálgatna. Na jó, azért a föveny más, a homok tényleg fehér, a víz elképesztően kék, és a Balatonon nem jön velünk szembe „Vigyázz, krokodil!” tábla. Bár rendkívül felkapott hely, bőven találni olcsóbb szállásokat, főleg, ha el tudunk tekinteni a parton sorakozó szállóktól, és a lagúnák mellett bérelünk magunknak szobát. Ha egyéb tekintetben is eltávolodunk a „hotelzónától”, és bemegyünk a város magjába, ott már érzékelhető mindaz, ami miatt érdemes Mexikót célba venni. Ezernyi árnyalatban pompázó házak, mozaikok a járdán, mosolygós emberek és pici családi éttermek őrületes ízekkel, ahol két percen belül ott terem egy mariachi zenekar is – a nap bármely szakában. Ha már itt tartunk, el kell oszlatnom sokak félelmét: a közbiztonság jó. Nem mondom, hogy nem furcsa itt-ott felfegyverzett katonákba és rendőrökbe botlani, de ha ez szükséges ahhoz, hogy ne kelljen félnünk, akkor legyen így.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .