Értékpapír, deviza, ingatlan… – Mibe fektessünk infláció idején?

2021-ben rég nem látott mértékben romlott a pénzünk. A cikk írásakor még csak a novemberi értéket ismerjük: a fogyasztói árak 7,4%-kal voltak magasabbak az egy évvel azelőttiekhez képest. Ilyen mértékű inflációval 2007 óta nem kellett számolnunk. Mit tehetünk a megtakarításainkkal?

Ha nagy az infláció, az nemcsak azért rossz, mert emelkednek az árak, így a pénzünkért kevesebbet vásárolhatunk, de a megtakarításaink értéke is olvadozni kezd. A bankszámlánkon állomásoztatva vagy a cihába bevarrva is folyamatosan romlik a pénz. Természetesen tehetünk róla, hogy ez a romlás kisebb mértékű legyen – sőt, akár még kereshetünk is, ha befektetjük a pénzünket. A Nők Lapja nem mondhatja meg, hogy olvasói mit kezdjenek a megtakarításaikkal – ehhez nagyon alaposan át kell gondolni a terveket, a célokat. Biztos tipp pedig nem létezik: minden befektetésnek van kockázata. Ebben a rövid cikkben csak néhány gondolatébresztő lehetőséget villantunk fel.

Arany és ingatlan

Gondoljuk végig, mennyi pénzünk van! Mi a fontos? Hosszú távon lakásra gyűjtünk? Rövid távon nyaralásra? Szeretnénk a gyermekünk továbbtanulására félretenni? A növekedési időszakok és a válságok váltakozása törvényszerű, de a válság leárazást is jelent. Amit akkor használhatunk ki, ha van tőkénk vásárolni. Jól átgondolt hosszú távú megtakarítással felkészülhetünk ezekre a hullámokra. Legyünk tisztában azzal, meddig ér a takarónk, és ez alapján döntsünk! Ha tanácstalanok vagyunk, kérhetjük szakértő segítségét. Mi is így tettünk: Nagy Zoltán befektetési tanácsadó segített eligazodni néhány befektetési forma között.

Felvetésünkkel, hogy válság idején az arany szokott menekülőút lenni, a szakértő egyetért. Az arany – akár fizikailag birtokoljuk, akár befektetési aranyat vásároltunk, és csak „papírunk van róla” – népszerű befektetési forma. Azonban mostanában „oldalazik”, mintha kivárna, hogy merre induljon. A vírus berobbanása előtti napokhoz képest több mint 20%-ot emelkedett az ára tavaly augusztusig, de aki akkor vásárolt be, most kb. 15% mínuszban ül.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .