Aki nem ismeri dr. Farkas Ágnes palinológust és Kókai András geológust, csak a 19. századi szecesszió gyönyörű rekvizitumának tarthatja a Magyar Állami Földtani Intézetet a Stefánia úton. Ám a házaspár életútja, amely szorosan kötődik a Lechner Ödön tervezte épülethez, bizonyíték arra, hogy e csodakék palota nemcsak a tudomány temploma, de egy szerelem kibontakozásának díszlete is lehet.

Tudósokkal általában előadásokon vagy kongresszusokon találkozik az újságíró, de Ágnes és András ez ügyben is kivétel. Ugyanis ők Radvánszki Edit Örömtáncának próbáján tűntek fel nekem, miközben szirtakit jártak a táncosok népes csapatában. Hiszen életvitelük is rendhagyó: sok tánccal, nordic walkinggal, Duna-parti sétákkal, kirándulásokkal és a népes gödi nyugdíjasklubbal.

Jelenetek egy házasság előkészületeiből

Ha dokumentumfilmet forgatnék az életükről, négy mozzanat biztosan helyet kapna benne.

Az első helyszín a földtani intézet nagyterme a múlt század nyolcvanas éveiben, ahol a különböző munkakörökhöz kapcsolódó juttatásokról beszélnek a résztvevők. Kókai András geológus mondja a magáét, a temperamentumos, jó humorú Ágnes a kollégái között ül, és folyamatosan morog. „Megőrülök, hogy mindenről van véleménye, mindenhez hozzászól, nem lehet kibírni!” – mondogatja dühöngve, nevetve a többieknek.

A második helyszín Bátaapáti csúszós, fagyott domboldala a kilencvenes évek végén, ahol kőzetmintákat dolgoznak fel. Az egyik csapattagnak eszébe jut, Ágnes névnap van, mire András percek alatt felméri, csak hosszas autózással juthat el a legközelebbi település virágüzletébe, tehát nekivág a meredek domboldalnak, mert ott sötétzöld levelű, piros bogyókat termő, szúrós ruscust látott. Ágakat vág a bokrokról, csokrot formál belőlük. Ágnes elolvad a kedvességétől, meg attól is, hogy őshonos növényt kapott.

A harmadik jelenet a 21. század elején játszódik a zuglói Deés utcában, ahol Ágnes eleinte elhűlve, majd egyre lelkesebben nézeget egy elhanyagolt alagsori lakást. Kitalálja, hol lehetne a konyha, a háló, a nappali – eszébe jut, hogy András rendezett családi házban, ő szép lakásban élt korábban –, majd bizakodva hívja fel a párját. „Rátaláltam az otthonunkra, sok munkával fogjuk csodálatos fészekké alakítani” – magyarázza. (A barátaik szerint kicsi ékszerdobozt varázsoltak a rossz állapotú alagsorból).

A negyedik mozzanat 2015-ből nagyon rövid. Ágnes csinos kosztümben, András elegáns öltönyben áll az anyakönyvvezető előtt két tanú társaságában. Kimondják a boldogító igent. Elcsattan az első hitvesi csók. Mindketten nyugdíjasok, a menyasszony pont hetvenéves. Hatvannak sem látszik.

Egy körülbelül másfél millió éves mamutfog – a nappali polcáról

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .