Megöltek egy kislányt… – Gyilkosság a Halászbástyánál

Magyarországon a halálbüntetés 1990-ig volt érvényben, és az 50-es évek, illetve az 1956-os forradalom után alkalmazása jelentősen visszaesett. Politikai okból már nem hoztak ilyen ítéletet, kizárólag az emberölés minősített eseteiben. A 60–80-as években a halálos ítéletek száma tíz alatt maradt. Az utolsó kivégzésre 1988 júliusában került sor, egy brutális, kínzást követő gyilkosság elkövetőjét akasztották fel.

Hetvenes évek – a közbiztonság kora. Akkoriban a gyerekeket még gond nélkül el lehetett engedni egyedül iskolába, sőt, nagycsoportos óvodások is hazasétálhattak a nap végén. Sok mai szülő el sem tudja képzelni, de a gyerekek szülői felügyelet nélkül játszottak a játszótéren, utaztak a villamoson, mentek a boltba vásárolni, és mindeközben szüleiket nem gyötörték rémképek. Mindez önállóbbá tette a gyereket és szabadabbá a szülőt. Akkoriban bűncselekménnyel a legtöbb ember csak a tévében találkozott, jobbára amerikai kalandfilmekben, és mindig megnyugtató végkifejlettel.

Ezt az ősbizalmat törte össze jó időre az a borzalmas gyermekgyilkosság, amelynek áldozata egy mindössze nyolcesztendős budapesti kislány volt. A bűntett, amely az egész országot megrázta és megviselte, 1976 szeptemberében történt, a tárgyalás már egy évvel később zajlott le, és a halálos ítéletet is akkor hajtották végre, 1977-ben, negyvenöt évvel ezelőtt.

Tíz nap félelemben

A korabeli híradásokban teljes névvel – sőt lakcímmel – szerepelt az áldozat és az elkövető is, így mindenki tudta, hogy hívták azt a nyolcéves kislányt, aki Budán lakott, és szeptember tizenhetedikén a szokásos útvonalon indult el az iskolába. Végigment a Toldy Ferenc utcán, aztán nekivágott a Vár felé vezető lépcsőnek, majd befordult a Szabó Ilonka utcába, onnan a Schulek-lépcsőn kellett volna elérnie a Tárnok utcai általános iskolát. De oda már nem érkezett meg. Szülei, miután hiába várták haza délután, keresni kezdték az iskolában, és döbbenten értesültek róla, hogy Katit aznap a hiányzók között tartották számon. Hol lehet? A szülők azonnal a rendőrséghez fordultak, nagy erőkkel meg is kezdődött a keresés, és röviddel később már fel is fedezték a kis holttestet egy Halászbástya-közeli barlangban, alig valamivel letakarva.

A hír az egész országot megrázta, pedig akkoriban a közéleti események még nem tudtak olyan sok csatornán eljutni az emberekhez. Erről mégis értesült mindenki. Ráadásul a tudósítások némelyikéhez fényképet is mellékeltek… Azokon egy rövid hajú, nagy szemű, szemüveges kislány szerepelt, ennek a kedves arcocskának a látványa átélhetőbbé tette a tragédiát mindenki számára. A rendőrség felhívásban kereste Kati barna iskolatáskáját, amelyben a tolltartóját, az üzenőfüzetét és az ellenőrzőjét vitte magával. Aki bármit tud, hívja a 07-es telefonszámot, vagy forduljon akármelyik rendőri szervhez – kérték a lakosságot. A tettest nagyon gyorsan, tíz nap alatt elfogták, de abban a tíz napban szinte pánikban éltek a családok. Sok helyen az utcára sem engedték ki a gyerekeket, kísérték őket mindenhová. Mert ugyan mi mindenre képes még, aki ilyet tesz? Rémhírek is terjedtek, hogy több áldozat is van, de róluk valamiért nem beszélnek, ezeket a rendőrség minden lehetséges fórumon, így a tévé Kék fény című műsorában is cáfolta.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .