Jogom van hozzá!? – Érdemes ismerni, mit takar a szó: önrendelkezés

„Felelősek vagyunk magunkért, egymásért, járvány idején az állam kötelezhet dolgokra.” „Az én testem, azt csinálok vele, amit akarok!” „A szerveimet nem adnám oda senkinek!” „A járvány nem érdekel, belém csak azt szúrhatnak, amit én engedek!” „Ha baleset ér, engem ne élesszenek újra!” „A testemmel, az életemmel én rendelkezem!” Kemény kijelentések. Tanár, taxis, kutató fizikus, kertész, mérnök mondatai. De tudjuk-e, mihez van jogunk? Hogy mit jelent az önrendelkezés?

A gyerek hisztis, azt hiszi, tudja, mit akar. A felnőtt meg van róla győződve, hogy tudja, mit szeretne, de azt már nem minden esetben tudja, hogy akarata érvényesítéséért mit kell tennie. A meggyőződés kevés, mert bizonyos dolgokat törvény, jog szabályoz. Az önrendelkezési jog lehetőséget teremt arra, hogy az egyén maga döntsön az őt érintő kérdésekben. E döntésekben az ember Alaptörvény által is dekralált személyes szabadságát a törvények korlátozhatják – bár a korlátozásnak szigorú szabályai vannak.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .