Külföldi útra gyűjtünk, lakást vennénk, vagy éppen egy betegség borítja fel a mindennapjainkat – az élet időről időre produkál olyan helyzeteket, amikor a szokásosnál több pénzre van szükségünk. Érdemes ezekre az esetekre felkészülnünk. Szerencsére már néhány egyszerű változtatással is sokat spórolhatunk.

A 70-as években a Stanford Egyetem egyik kísérletében gyerekeknek azt mondták, ha kibírják, hogy ne egyék meg azonnal az eléjük tett pillecukrot, később jutalmul két cukrot kapnak majd. Azok, akik meg tudták várni a „kamatot” – tehát a gyors öröm helyett inkább hosszabb távra terveztek –, évtizedek múlva felnőttként is jobban bántak a pénzzel, mint akik gyerekként azonnal felfalták az édességet.

„A spórolás nem pénz, sokkal inkább tudatállapot és viselkedésmód kérdése: jövőbeli szükségleteinket jelen idejű vágyaink elé kell helyeznünk – írja a helloroar.hu blogon Huszár Péter biztosítási szakember. – Jó hír azonban, hogy a spórolás nem atomfizika, bárki képes rá.”

Sok kicsi sokra megy

Ahhoz hogy értelmezhető mennyiségű pénzt tudjunk megtakarítani, szembe kell néznünk rossz szokásainkkal. Jegyezzük fel kiadásainkat! Ehhez ma már kiváló költségkövető alkalmazásokat is letölthetünk, amelyek csoportosítják a kifizetéseinket, így tisztán láthatjuk, mennyi megy el szórakozásra, lakhatásra vagy akár élelemre. „Nem is gondolnánk, hogy az ártatlan reggelizések, nassolások vagy elviteles kávék milyen mennyiségű pénzt emésztenek fel” – tudjuk meg.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .