Inspiráló ikon – A 100 éves Iris Apfel életvezetési tanácsai

Ha elég sokáig élsz, világsztár lesz belőled – mondhatná Iris Apfel, akit nyolcvanöt évesen kapott szárnyára a világhír. Ilyet ugyan nem mondott, de sok egyéb frappáns dolgot igen, ezért kérnek tőle interjút olyan szívesen. Öltözékével is üzen, stílusról, életszeretetről, bátorságról.

Százéves és felforgatta a divat világát. Pedig ő egész életében ugyanazt tette: figyelmen kívül hagyta az írott és íratlan szabályokat. Iris Apfel legalább annyira szabad madár, amennyire ritka. Mintha az összes stílustanácsot gondosan összegyűjtötte volna egy lapra, majd vörös rúzzsal vastagon áthúzta, és ugyanazzal a mozdulattal erősen kifestette volna a száját. Na, ezt nézzétek! Ilyen nő ez az Iris.

New Yorkban mindig is széles körben ismert volt, ott hozzá hasonló excentrikus figurákból nagy a felhozatal. Csakhogy egy ideje világsztárként tartják számon, egészen pontosan 2005 óta. Akkor volt nyolcvannégy éves, és abban az évben kereste meg a Metropolitan Múzeum divatintézetének kurátora, Harold Koda, hogy kiállításon mutatnák be ruháit és kiegészítőit. Állítólag egy váratlan lemondás miatt kellett valamit mentőötletként előrántani. Akárhogy volt is, az biztos, hogy bevált. Az is, hogy a Metropolitan munkatársainak nem kellett a világ négy égtája felől összehordaniuk a bemutatandó darabokat, ott volt és ma is ott van minden Iris Park Avenue-i hatalmas lakásában, több helyiséget megtöltve. Ha van olyan divatigazság, amit ez a nő tagad, akkor ez az: a kevesebb több. Erről az ő esetében szó sincs. Inkább valahogy így fogalmazhat: a sok jó, a több még jobb, és a legtöbb sem elég. Visszafogottság? Diszkrét elegancia? Felejtsük el ezeket, ha Iris Apfelről van szó, mert csak nyakláncból vagy hatot akaszt egyszerre magára, és ezek közül nem egyet kistányérnyi elemek alkotnak.

Egy brossal kezdődött

Kár ragozni, az a helyzet, hogy Iris Apfel zavarba ejtően meghökkentő. Egy öreg paradicsommadár, aki hadat üzent az időnek, a saját életkorának, és élete során számos elvárásnak. A madár szót nem tiszteletlenség használni, ugyanis ez volt a sorsát megfordító New York-i kiállításnak is a címe: Ritka madár. Az alcíme pedig ez: A tiszteletlen Iris Apfel. Ennél a jelzőnél nem lehet nagyobb bókot kapni New Yorkban. Irisre kíváncsi lett a világ. Reklámszerződéseket kötöttek vele, interjúkat kértek tőle, vendégprofesszornak hívták a Texasi Egyetemre. Készült róla Barbie baba, és hivatalos modellszerződést is kapott – 2019-ben. Vagyis a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerül, mert kizárt, hogy valaki nála idősebben kezdjen modellkarrierbe.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .