100 éves lett Iris Apfel, a legszínesebb divatikon

Iris Apfel, a divatikonná vált lakberendező ma ünnepli 100. születésnapját.

Iris Apfelt könnyű felismerni eklektikus, színpompás szettjeiről és feltűnő szemüvegeiről, nem véletlenül szokták őt példaként említeni a divatszakértők, ha egyéni stílusról esik szó. „A több több, a kevesebb unalmasabb” – tartja az 1921. augusztus 29-én New York City-ben született lakberendező.

Iris Apfel kislányként sok időt töltött nagyszülei brooklyni házában, ekkor lett szerelmese a textileknek. A rengeteg anyag, amely ott körülvette – és amelyekből egyébként jótékony célra készültek holmik –, teljesen ámulatba ejtette, imádott játszani velük.

„Rajongtam a különböző szövetekért, színekért és mintákért, egész estéken át tudtam magam szórakoztatni velük”

– írta 2018-ban megjelent könyvében, az Iris Apfel: Accidental Icon című memoárban.

Fotó: Brad Barket/Getty Images

A textilek iránti szenvedélyének, szorgalmának és alázatosságának köszönhetően a lakberendezési szakma csúcsáig jutott, a világ a Fehér Ház lakberendezőjeként ismerte meg a nevét, hiszen kilenc elnöknek is dolgozott. Egyedi stílusával több márka figyelmét is magára irányította, 2011-ben a MAC-kel közösen dobott piacra sminkkollekciót, míg 2018-ban Barbie-babát formáztak róla.

Fotó: Cindy Ord/Getty Images for NYFW: The Shows

Az 1,7 millió Instagram-követővel büszkélkedő Iris Apfel határtalan optimizmusa és életigenlése irigylésre méltó, stílustippjei pedig akár életvezetési tanácsokként is felfoghatók.

Ne félj más lenni!

Enyhe kifejezés, hogy Iris Apfel különleges nő. 2015-ben azt mondta a The Guardiannek, hogy „azt hiszem, vannak emberek, akik azért kedvelnek, mert más vagyok. Mert máshogy gondkolkozom, mint bárki más. Az embereket manapság gúzsba köti a technológia. Gombnyomásra élik az életüket, és nem használják a képzelőerejüket.”

Mellőzd a melegítőt!

Nagy valószínűséggel ez a tanácsa megosztó – főleg egy pandémia idején –, de Iris Apfel bizony nem rajong a melegítőkért. „Szerintem a sportcuccok egyszerűen nevetségesek – nyilatkozta 2018-ban a Harpers Bazaarnak. – Jó legeltetni a szemed valami szépen, valamin, ami részletgazdag. Ha melegítőt akarsz húzni, ne menj el otthonról.” Nagyon kíváncsiak lennénk, ő mit hordott a karantén alatt…

Fotó: Araya Doheny/WireImage

Dolgozz a stílusodon!

A 100 éves divatikon szerint a stílus nem feltétlenül rázható ki kisujjból. Szintén a Harpers Bazaarnak mesélt arról, hogy „azt gondolom, a stílus a zsigereinkben van, de dolgoznunk kell rajta. Ha például jók a hangi adottságaid, de nem gyakorolsz, akkor nem profitálhatsz belőle. Szóval ha van benned tehetség, tegyél azért, hogy kihozd belőle a maximumot. Én 11 évesen kezdtem. Azokban az időkben rengeteg jó divatmagazin volt, sokat tanulmányoztam őket, és rengeteget tanultam belőlük.

A stílusodat megtalálni egy olyan folyamat, ami tele van próbálkozásokkal és hibalehetőségekkel: keresgélned kell, hogy ki vagy, hogy mi áll a legjobban, és hogy mitől kell óvakodnod.”

A csinos unalmas

A 2015-ben megjelent dokumentumfilmjében, az Irisben azt mondja: „Nem vagyok csinos, és soha nem is leszek az, de nem számít. Van valamim, ami sokkal jobb. Van stílusom. Sosem voltam csinos, most sem érzem magam annak. Nem vagyok egy csinos ember. Nem érdekel a csinosság, szóval nem is bánom. Szerintem egész jól elvoltam nélküle, hiszen ha olyasvalaki vagy, mint én, akkor ahhoz, hogy vonzónak találjanak, kell, hogy legyen benned valami, elő kell hoznod magadból valamit, ami érdekessé tesz. És ahogy öregszel, egyre kevésbé izgat, hogy csinos vagy-e. ”

Ne félj a színektől!

Nyilvánvaló, hogy Iris Apfel odáig van a színekért, a mintákért és a különböző textíliákért. Az egyetlen dolog, amit nem kultivál, az a tetőtől talpig fekete outfit. És erről a dokumentumfilmjében is kifejti a véleményét: „A belvárosban azt hiszik, hogy stílusosak, közben meg csupa fekete holmit viselnek. Ez nem stílus. Ez egyenruha.”

(Kiemelt kép: Getty Images)