Fék nélkül élünk, de okosabban – Dr. Törőcsik Mária trendkutató

Dr. Törőcsik Mária a Pécsi Tudományegyetem tanára, közgazdász, trendkutató. Az elmúlt két évről, a pandémiáról, a digitális trendekről terveztem vele beszélgetni. Mígnem beleástam magam Trend Inspiráció című weboldalába, és másfajta érdekes kutatásokra is bukkantam. Például überszexuális férfiakról és cicababa anyukákról. Úgyhogy muszáj volt ezekkel kezdeni.

A Nők Lapjában először hangzik most el az „überszexuális férfi” kifejezés. Mikor találkozott a fogalommal?

Már jó néhány éve. Egy amerikai cikk nyomán kerekedett vita, mert addig csak a metroszexuális férfiról írtak, aki elsősorban a külsőségeivel hódít. Ám az überszexuális nemcsak ápolt, igényes és ad magára, de ráadásul még értelmes is. És egyébként kifejezetten urbánus. De van a retroszexuális férfi, aki hagyományosabb nézeteket vall. Ő ugyanolyan értékes, csak más felfogású. A retroszexuális például nem fog hajzselézni, és a férfiasságról klasszikus a felfogása. Az überszexuális viszont átveszi a legújabb trendeket is.

És beszél az érzelmeiről, miközben támogatja a nőket.

Az überszexuális férfi ideáltipikusnak mondható – mármint a nők számára.  Azonkívül, hogy lehet vele beszélgetni, az érzelmi érintettség is megjelenik: nemcsak racionális érvekkel, de érzelmi vonatkozásokban is lehet közelíteni hozzá.

Egyetemi környezetben hemzsegnek az überszexuális férfiak?

Egyelőre egy kis trendcsoportról beszélhetünk, azért a megjelenésük nem tömeges. Mostanában sokat olvasni a nők előretöréséről, de fejlődtek a férfiak is. Látom az egyetemen, hogy a fiatalok ezt az attitűdöt átveszik. Akkor van baj, ha később a mindennapok felőrlik ezeket a felvett értékeket.

„Nyuszi férfiak” csoportjáról is olvastam az oldalon. Nekik mi a szerepük?

Minden csoportnak megvan a maga haszna, és mindig is voltak és lesznek ilyen karakterű férfiak. Hogy most „papucsférjeknek” hívjuk őket, vagy „nyuszi férfiaknak”, az mindegy – ezek nem pejoratív értelmű kifejezések. Ők egyszerűen ilyenek. Nem fognak konfliktusba keveredni a családtagjaikkal, elfogadnak mindent, csak hagyják őket békén. Jól elvannak a kertészkedéssel-barkácsolással, a saját szakterületük elmélyítésével, és nem érdekli őket a kisebb-nagyobb csetepaték világa. De a nyusziknak is csak egy kis impulzus kell, hogy kikeveredjenek ebből a kategóriából.

Az anyaság is fókuszba került a kutatás során, és az derült ki, hogy itt is számos új kategória van: iMom, cicababa anya, és még több más csoport. Mikor lett ennyire sokféle anyuka?

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .