Sült krumplin és gofrin túl – Szeretni való Flandria

Amikor az ismerőseim meghallották, hogy Belgiumba utazom pár napra, értetlenkedve kérdezték, miért pont oda. Még jobban csodálkoztak, amikor elárultam, hogy Brüsszelt teljesen kihagyjuk, és csak vidéken fogunk bolyongani. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy világgá kürtöljem: nekem volt igazam!

Belgium flamand részét garantáltan élvezni fogják azok, akik – hozzám hasonlóan – a hétköznapjaikat legszívesebben Pieter Bruegel valamelyik meseszerű festményében élnék. Az utcák hűségesen őrzik a középkori hangulatot, a városokat folyó szeli ketté, az ételek egyszerre egzotikusak és ismerősek, az édességek mámorítóak, a sör bódító. Külső szemlélőként az egész megkapóan emberinek és élhetőnek tűnik, különösen hogy lépten-nyomon valami bolondos apróságba lehet belefutni.

Időutazás

Flandriát a legtöbben Brugge-höz kötik, de ez a méltán népszerű és ünnepelt város egy külön cikket érdemel, így koncentráljunk most a többi látnivalóra. Kezdjük Genttel, „Észak Velencéjével”, ami a középkorban Európa egyik legnagyobb és leggazdagabb települése volt. A Schelde és Leie folyók találkozásánál található városban ma kétszázhatvanezren laknak, és – bár nem tudni, mennyi belőle az igazság – mindannyian büszkén hirdetik, hogy Európában az egy négyzetméterre eső történelmi műemlékek száma itt a legnagyobb. Érdemes ellátogatni a belváros közepén található Gravensteen kastélyba; a lenyűgöző Szent Bavó-katedrálisba, ahol a híres genti szárnyas oltár található, közepén a bárány imádását megörökítő táblaképpel; valamint a helyi szépművészeti múzeumba is, de a legjobb mégis a kötetlen séta. Itt található az ország legnagyobb autómentes területe, a kockaköves járdákon még a hidegebb hónapokban is hömpölyög a tömeg, az utcán sült krumpli és fokhagyma illata száll, a csatornákon lakóhajók, csónakok, ladikok parkolnak és jönnek-mennek, a turistahajókon gyakran látni jókedvűen iszogató társaságokat, akik felnőtt létükre tojáslikőrt kortyolgatnak vizespohárból. Fontos felfelé is nézegetni, mert a régi cégérek mellett temérdek szobor és dombormű díszíti a házak lépcsőzetes homlokzatát.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .