Az év vége a visszatekintés ideje; a kellemes élmények és az örömteli percek felidézése mellett ilyenkor újra elbúcsúzunk azoktól, akiket az év során elveszítettünk. A szomorkodás helyett azonban emlékezzünk inkább arra, hogy mennyi örömöt szereztek mindannyiunknak.

Köszönet az önfeledt percekért

Sas József színészként, rendezőként, a rádió- valamint tévékabarék állandó közreműködőjeként és a Mikroszkóp Színpad igazgatójaként egyaránt sikeres volt, mellette számos nagylemeze jelent meg.

Börcsök Enikőt a vígszínházbeli szerepein túl filmes munkái tették ismertté, emlékezetes alakítást nyújtott a Melodráma, az Édes Emma, drága Böbe, a Zsötem és Szabó István Zárójelentés című alkotásában is.

Christopher Plummer Oscar-díjas kanadai színészt A muzsika hangja című musicalben Trapp Kapitány szerepe tette világhírűvé, de nem csak a filmvásznon volt legenda; pályatársai szerint a rivaldafényen kívül is rendkívül szerethető személyiség volt.

Szersén Gyula színpadi és filmes alakításai mellett hangjával ejtette rabul a közönséget, ő szinkronizálta többek között Charles Bronsont, William Shatnert és David Attenborough-t is.

Szomjas György filmrendezőnek olyan nagy kedvenceket köszönhetünk, mint a Talpuk alatt fütyül a szél, a Kopaszkutya, a Könnyű testi sértés, a Falfúró vagy a Roncsfilm.

Törőcsik Mari a magyar kulturális élet legtöbbet díjazott művésze volt, de a Déryné, hol van? című filmben nyújtott alakításáért a Cannes-i fesztiválon is elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat. Több mint százhúsz nagyjáték- és tévéfilmben szerepelt, mind közül az első az egyik legemlékezetesebb, az 1956-ban forgatott Körhinta.

Jankovics Marcell rajzfilmjeiért nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is rajongtak, gondoljunk csak a János vitézre, a Fehérlófiára, az Oscar-díjra jelölt Sisyphus-ra, vagy a Magyar népmesék-sorozatra, amit forgatókönyvíróként, rendezőként és tervezőként gondozott.

Ráday Mihály operatőr, rendező nevéhez emlékezetes műsorok kötődnek, például az Unokáink sem fogják látni, A keménykalap és krumpliorr vagy a Tévé ovi.

Jean-Paul Belmondo francia színészt világszerte több generáció imádta, olyan korszakos és közönségkedvenc alkotásokkal szilárdította meg hírnevét, mint a Légy szép és tartsd a szád!, Kifulladásig, Egy asszony meg a lánya, Cartouche, Borsalino vagy A profi.

Böszörményi Zsuzsa filmrendező gyakran foglalkozott női sorsokkal, diplomafilmje, az Egyszer volt, hol nem volt elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó diák Oscart.

Venczel Verát a mozi tette országosan ismertté olyan filmekkel, mint a Kárpáthy Zoltán, az Egy szerelem három éjszakája és az Egri csillagok, de a Vígszínház színpadán is nagy sikereket ért el.

Oszter Sándor drámai hősöket és karakterszerepeket egyaránt hitelesen játszott el, összes alakítása közül a Magyar Televízió Rózsa Sándor-sorozatának főszerepe volt a leghíresebb.

Csűrös Karola több mint ötven éven át volt a Madách Színház társulatának tagja, a vígjátékokban aratta legnagyobb sikereit. Az országos ismertséget férje, Horváth Ádám teleregénye, a Szomszédok hozta el számára; Etusként az ország „Tyúkanyója” lett.

Galéria | 20 kép

Fájdalmas veszteségeink

Fájdalmas veszteségeink

Fotó megosztása:
Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .