A korai sötétedés, a zord időjárás gyakran akkor is lehangol, amikor nem lenne okunk a szomorúságra. Ráadásul az év vége közeledtével testünk és szellemünk is kezd elfáradni, lássuk, mivel tudunk töltekezni már pár perc alatt is.

Pihentető gyakorlatok

Az Iyengar jóga azoknak ajánlott, akik nem feltétlenül az alakformálás miatt kezdenek el mozogni, inkább a belső figyelmüket és a koncentrációjukat erősítenék, hogy könnyebben kizárják a mindennapok zaját. Kezdők, idősek és gyerekek is bátran kipróbálhatják, nem előfeltétel az erőnlét, ráadásul több eszközt is használnak a helyes kivitelezés érdekében. Ezen jógatípus lényege az egyvonalúság. Ez testi szinten azt jelenti, hogy az izmokat tudatosan és helyesen használjuk, ami megnyújtja a gerincet, így az visszanyeri természetes függőleges helyzetét. Emellett a felvett pozíciók teret adnak a belső szerveknek és javítják a vérkeringést. Az egészséges test pedig megalapozza a kiegyensúlyozott idegrendszert, hozzájárul a tiszta és józan gondolkodáshoz, tehát nagyban javítja az életminőséget.

Lapozzuk fel

Nem mondunk újat azzal, hogy az olvasásnak számtalan pozitív hatása van, de mivel egy tavalyi felmérés kimutatta, hogy az elmúlt tizenöt évben több mint tíz százalékkal csökkent a könyvolvasó felnőttek aránya hazánkban, nem árt elismételni. Bizonyított tény például, hogy az olvasás akár hat perc alatt csökkenti a stresszt és a szorongást. Lassítja a mentális öregedést, mivel stimulálja az agyat, és fejleszti a szókincset, a fantáziát. Ráadásul egy könyv kiránt a hétköznapok monotonitásából, beszippant a történet, és máris a főhős bőrében és életében találjuk magunkat. Ez pedig empatikusabbá tesz, a valóságban is könnyebben megértjük majd embertársainkat. Mi lenne hát jobb egy hideg téli estén, mint bekuckózni egy jó könyvvel és forró teával?

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .