Bízik önmagában és a családjában – A nő, ha svéd

Néhány hónappal ezelőtt Svédországban jártam, és azt a megállapítást tettem, hogy ott fantasztikus lehet gyereknek lenni. A svéd gyerekek boldogságának okát azóta is kutatom, és rájöttem, ha valahol boldogok a gyerekek, akkor a nőknek (és nem mellesleg a férfiaknak) is boldognak kell lenniük.

A Global Citizen nevű szervezet minden évben közzéteszi, hogy mely országokban a legjobb és a legrosszabb nőnek lenni. A listát olyan tényezők alapján állítják össze, hogy az adott országban milyen mértékű a nők társadalmi bevonódása, az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférése, a biztonsága, illetve hogyan valósul meg a nemek közötti egyenlőség. Az elmúlt öt évben Svédország csak egyetlen évben, 2021-ben nem került bele a top 3-ba, de 2017-ben és 2020-ban is az első, és 2018-ban és 2019-ben a harmadik helyen szerepelt. Valójában egyáltalán nem meglepő, hogy Svédország és vele együtt a többi skandináv ország is folyamatosan a legelőkelőbb helyekre kerül ezen a listán. Svédországban rendkívül magas a nők aránya a felsőoktatásban: a diplomák majdnem kétharmadát nők vehetik át. 2017-ben, amikor Svédország első helyen szerepelt a legnőbarátabb országok között, a parlamentben a miniszterek fele nő volt. Bár ugyanazért a pozícióért a női munkavállalók csak nyolcvanhét százalékát kapták annak a fizetésnek, amit a férfiak vihettek haza, összevetve az európai országokkal vagy épp az Egyesült Államokkal, ez még mindig csekély különbségnek számít. Jelen pillanatban egyébként nehéz megmondani, hogyan alakul a nemek aránya a parlamentben, mert épp világszenzációs változások történnek az ország vezetésében. Amikor ez a cikk készült, néhány napon belül kétszer is megválasztották Svédország első női miniszterelnökét, Magdalena Anderssont, aki első megválasztása után fél nappal le is mondott, ám két nappal később újra elfoglalhatta az ország első emberének pozícióját. Az ötvennégy éves közgazdász a tervek szerint egypárti kormányt fog vezetni a következő választásokig.

Hitek és tévhitek

A svéd társadalom nagy része ódzkodik az intézményesített és rendszerszintű diszkriminációtól, valamint a beidegződött világképektől, és valószínűleg azt is megkérdőjelezi, lehet-e egyáltalán olyat mondani, főleg leírni, hogy „a svéd nők”. Mivel csak pozitív dolgokat szándékozom listázni róluk, én mégis megkockáztatom.

A svéd nők – a fentiek ismeretében talán nem meglepő – meglehetősen emancipáltak, és természetesebbnek veszik a nemek közötti egyenlőséget, mint más helyeken a világban. Egyébként ugyanez a svéd férfiakra is igaz. Egy svéd nő általában nem függ anyagilag a társától, nagyrészt azért, mert ő is jól keres, de részben azért is, mert a jóléti rendszer nagyvonalúságának köszönhetően segítséget kap, ha anyagi gondjai támadnak. A legritkább esetben kér partnerétől pénzbeli hozzájárulást, ha például el akar tölteni egy hétvégét a barátnőivel egy wellness-szállóban.

Svédországban a nőkön vagy épp a szőkeségen viccelődni egyáltalán nem elfogadott, egy svéddel valószínűleg sosem lehet például azon nevetni, ha egy nő lassabban parkol egy kisebb helyre.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .