Együtt a család, végre van időnk egymásra, és azokkal is találkozhatunk, akikkel egész évben nincs erre lehetőségünk. Látszólag idilli a kép, azonban megannyi lehetséges konfliktust rejt. Hogyan őrizhetjük meg az ünnep meghittségét és kerülhetjük el veszekedést? A megoldás a helyes kommunikációban keresendő.

Amikor elkezdtem a cikket írni, először is beütöttem a keresőbe angol nyelven, hogy „hogyan lehet túlélni a karácsonyt családdal?”, és csak záporoztak a találatok. „Hogyan éld túl a karácsonyt, ha mérgező a családod?”, „hét túlélési stratégia a rokonokhoz”, és még sorolhatnám. A téma aktuális, és világszerte stresszeli az egyedülállókat, gyerekeket, nagyszülőket, párokat, egyszóval mindenkit, akinek vannak rokonai. Bestsellerek, hollywoodi kasszasikerek dolgozzák fel évről évre a hálás témát. Más családjának megpróbáltatásait nézni meglehetősen szórakoztató is tud lenni (főleg, ha fiktív történetről van szó), hasonlókat átélni azonban rendszerint egyáltalán nem vicces, sokkal inkább frusztráló és lehangoló. A családdal töltött ünnep gondolata legalább annyira borzolhatja az ember idegeit, mint a végtelen hosszú karácsonyi feladatok listája, a céges bulin történt kellemetlenségek, vagy épp a legfontosabb ajándék, amelyet az internetről rendeltünk, de nem akar megérkezni.

Ez teszi kétarcúvá a karácsonyi ünnepkört. Egyrészt egész évben várjuk, hiszen az ígérete még mindig csodálatos, másrészt viszont sokan tartunk is tőle, mert az együtt töltött idő rengeteg feszültséget szülhet. Ezt a kettős érzést a legtöbben egyszer már biztosan átéltük, de sok az olyan család, amelyben évről évre, mintha kötelező kör lenne, rendre összevitáznak a tagok karácsony alkalmából.

A szavak ereje

Kimondott szavak, ki nem mondott szavak, rosszul, rosszkor kimondott szavak, és még sorolhatnánk. Wertán Sára, a Beszélgess jól kommunikációfejlesztő cég  alapítója az ELTE Pedagógiai és Pszichológia Karán szerzett diplomát, munkája során tulajdonképpen abban segít, hogy megtanuljunk jól beszélgetni. Szerinte ugyanis emberi kapcsolataink minőségét elsősorban az határozza meg, hogy milyen minőségűek a beszélgetéseink. Ha tudatosan, figyelemmel beszélgetünk, kapcsolataink is jobbak lesznek. Tőle kérdeztük meg, hogyan érdemes odafigyeléssel készülni a meghitt együttlétre, hogy karácsonyi beszélgetéseink is tartalmasabbak és tudatosabbak legyenek, ezáltal valóban minőségi időt töltsünk együtt, és hogyan kerülhető el egy újabb feszültséggel és veszekedésekkel fűszerezett karácsony.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .