Zen karácsony – Hogyan emeli a semmittevés az ünnep fényét?

Sokan vagyunk, akik egész évben várjuk a karácsonyt, ám amikor közeledik, és végre eljön, annyi a teendő, a kötelesség és az idegeskedés, hogy pont a lényegét veszítjük el. És a karácsony utáni első munkanapunkon szomorúan állapítjuk meg, hogy már megint pillanatok alatt, szinte észrevétlenül múlt el az ünnep. Egy kis zen gondolkodással, gyakorlással és némi semmittevéssel azonban idén változtathatunk ezen.

Hogy jön ide a semmittevés? Ha röviden szeretnénk összefoglalni, akkor úgy, hogy a semmittevés képessége nagyon is szoros kapcsolatban áll azzal, hogy kizárjuk a világ zaját, lelassuljunk ebben az eszeveszett tempóban, és képesek legyünk kicsit befelé, magunk és a szeretteink, azaz a lényeges dolgok felé fordulni. Néhány évvel ezelőtt tört be a köztudatba a dán hygge kifejezés. Egy életérzést takar: nagy vonalakban az otthonosságra, az egyszerűségre és a meghittségre való törekvést. Meik Wiking Hygge című könyve itthon és az egész világon hatalmas népszerűségnek örvendett, ami nem véletlen. A felgyorsult világ és benne mi, állandóan rohanó és egyszerre több fronton is megfelelni akaró emberek nagyon ki voltunk már éhezve egy olyan lehetőségre, amely menedéket kínál ebből a folyamatos száguldásból és ezerfelé koncentrálásból.

A valódi semmittevés azonban még ennél is emelkedettebb szint. És bár a szónak van némi negatív zöngéje, ha „helyesen tesszük a semmit”, valójában nagyon jót cselekszünk magunkkal.

A semmittevés szakirodalma

Másfél éve jelent meg Amerikában Jenny Odell How to Do Nothing, azaz Hogyan csináljunk semmit című könyve, amely egyébként Barack Obama könyvsikerlistáján is szerepelt. A szerző kiindulópontja az volt, hogy olyan világot élünk, amelyben a függőséget okozó technológia uralkodik, ami pontosan úgy van megtervezve, hogy átvegye az irányítást a figyelmünk felett. Azt, hogy mennyit érünk, a produktivitásunk határozza meg, és szinte lehetetlennek tűnik ez elől elmenekülni. Jenny Odell olyan útmutatót készített, amely segít visszanyerni az irányítást az életünk felett. A szerző szerint a figyelmünk az egyik legértékesebb forrásunk az életben, ami azonban teljesen túl van húzva. Folyamatosan résen kell lennünk, hogy a lehető legjobban használjuk, hiszen eredendően nem azért kaptuk, hogy azokra a dolgokra pazaroljuk, amiket a fogyasztói társadalom megkövetel. Ha azonban megtanulunk másképpen figyelni, akkor megtaláljuk az értelmet a fejlődésben, és nyitottabban gondolkodunk a boldogságról, sőt, akár az emberiség szerepét is újraértelmezhetjük a világban.

Odell sikerkönyve nem technológiaellenes, és nem is a szintén egyre gyakrabban emlegetett „vissza a természethez” meditáció felé kalauzolja olvasóit, sokkal inkább konkrét útmutatót ad, hogyan gondolkozzunk a hatékonyság- és technológiafüggő kapitalista narratíván kívül.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .