Adós, később fizess! – Hitelmoratórium, és ami azután jön…

A gazdasági kárenyhítés egyik intézkedéseként 2020 tavaszán bevezetett hitelmoratóriumra sokan úgy tekintettek, mint afféle ingyenpénzre; az adósság azonban nem tűnt el, csak átalakult. Banki finanszírozási tanácsadó segített összeszedni a praktikus tudnivalókat a témában.

A moratóriumban érintett banki ügyfeleknek október 31-éig kellett nyilatkozniuk arról, hogy rászorulóként részt kívánnak venni a hitelmoratórium harmadik ütemében is, amely várhatóan 2022. június 30-áig tart – ebben bizonyos hiteltípusok, így a kézi záloghitel vagy a gépkocsilízing már nem szerepelnek. A lehetőséggel a hitelfelvevők 6,5 százaléka élt. 

A moratórium alatt a tőke-, a kamat- és a díjfizetés is halasztható volt, de maga a tartozás nem csökkent, csak tolódott. Ráadásul – jóllehet a bank nem érvényesíthetett kamatos kamatot – a hitel kamata halmozódott a törlesztés nélküli időszak alatt. Ez logikus és érthető, hiszen az ügyfél a nemfizetés ideje alatt is használta a bank pénzét. A szabályozás szerint a moratórium utáni törlesztőrészlet és a megfizetendő kamat együttesen nem haladhatja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletet. Mivel azonos részletekben több pénzt kell visszafizetni, a törlesztés futamideje hosszabbodott meg. 

De havonta ugyanannyi?

A moratórium után az esedékes befizetések összetétele megváltozik: a tőketartozásból kevesebbet, a kamatokból pedig többet fizet az adós. A húsz hónapon keresztül nem fizetett részleteket nem húsz hónapon keresztül fogja törleszteni a moratórium után a hitelezett, hanem – például – huszonnyolc hónapig.

Összességében a kamatok nagyságától függően a moratórium alatt egy átlagos lakáshitel után fizetendő összeg tíz százalékkal, egy magasabb kamattal felvett személyi hitel esetében pedig akár negyven százalékkal is nőtt. Hogy ki mennyivel többet és mennyivel tovább fizet, azt a moratórium lejárta után kiküldött banki összesítő levél egyértelműen tartalmazza.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .