Ahhoz, hogy valaki világraszóló karriert fusson be a szórakoztatóiparban, be kell tartania a „Hollywood-kódex” szigorú szabályait. Légy mindig kedves, vicces és fáradhatatlan, csak a kellemes dolgokról beszélj! Légy szép, jó testű, öltözködj divatosan, megjelenésed mindig legyen makulátlan, és válj kortalanná! Vagy ne.

Fénykorában a „sztárgyár” valóban úgy ontotta a csillagokat, mintha futószalagon készültek volna. A nők mind gyönyörűek, fiatalok és mosolygósak voltak, egyedi fűszer lehetett a huncutság vagy a dévajság. A jóképű és jó kiállású férfi sztároknál az öltöny, a tökéletes frizura és a simára borotvált arc szériafelszerelésnek számított, és választhattak, hogy a filmvásznon kívül macsóként, esetleg elegáns úriemberként viselkednek-e. A skatulyák azonban észrevétlenül tágulni kezdtek, és egy-egy paraméterben el lehetett térni a követelményektől. Ma már ott tartunk, hogy néhány sztár nemcsak egyszerűen tesz az elvárásokra, de hangosan kommunikálja is, mennyire beteg az a fiatalság- és tökéletességkultusz, ami az álomgyárban uralkodik. Az ellenálláshoz persze elengedhetetlen a kiemelkedő tehetség, mert a világ csak akkor bocsátja meg a renitens viselkedést. 

Mutasd a tested!

Kate Winsletnek tizennégy éves korában azt javasolta a drámatanára, hogy pályázzon inkább a kövérlány-szerepekre. Alig múlt húsz, amikor a Titanic főszereplőjeként a közönség látóterébe került, és bár alakításáért Oscar-díjra jelölték, mindenki a súlyával és az alakjával volt elfoglalva. Akadtak, akik – magukat jó szándékúnak kikiáltva – lelkesen taglalták, milyen diétával fogyhatna ideális méretűre, mások – magukat sziporkázóan viccesnek gondolva – azon lamentáltak, hány kilóval kellett volna kevesebbet nyomnia ahhoz, hogy Jack is elférjen mellette azon a deszkán… A színésznő huszonöt évesen szülte első gyermekét, és onnantól fogva nem foglalkozott a testét érintő kritikákkal. Ez hasznos taktikának bizonyult, mert a bulvárlapok nem álltak le. Hiába nyert Oscar-, Golden Globe- és Bafta-díjat, hiába szerepelt jobbnál jobb filmekben, az újságírók egy része csak arra koncentrált, most épp hízott-e, vagy fogyott. Winsletnek nem maradt más választása, mint a sodrással szembekormányozni. Elvállalta az Easttowni rejtélyek című sorozat főszerepét, és megmutatta, hogyan néz ki egy negyvenes nő a valóságban. Azt megszokhattuk, hogy a színészek hagyják magukat protézisekkel, sminkkel, frizurával elcsúfítani, de az még ma is kivételes, hogy egy középkorú nő középkorú nőnek akar látszani a filmvásznon; kis pocakkal, néhány ránccal, sebtiben összefogott hajjal. Winslet nem engedte, hogy a plakátokon retusálják az arcát, nem sminkelt, kényelmes, de előnytelen ruhákat viselt, és pont úgy nézett ki, ahogy egy többgyermekes rendőrnő festhet egy stresszes nyomozás idején. És a világ imádta!

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .