Az iráni festőnők kiállításán ismerkedtünk meg, majd húsz esztendővel ezelőtt, a Vigadóban. Gizella fejét, emlékszem, áttetsző, kék muszlinkendő fedte. Akkor mesélte el először, hogyan vágott neki a világnak tizennyolc évesen. A Teheránban élő művész azóta többször elhozta nekünk a mesés Kelet üzenetét, idén pedig megjelent A szerelem rabjaként szabad madár lettem! című önéletrajzi kötete.

„Két világ béklyóját lerázva vallom, mit eddig sose hittem, a szerelem rabjaként szabad madár lettem!” – idézi Háfiz szúfi költő sorait Gizella. Ez a két sor jelképezi az egész életét, mondja, miközben kandírozott narancshéjat, mandulát, datolyát és mézédes bólét varázsol elém az asztalra. Nézem az arcát, ahogy tesz-vesz. Nem sokat változott. Csak a mozdulatain látom, hogy eljárt az idő. Majd leül velem szemben, tölt egy kis fűszeres bort, és ahogy a mesés Kelet illata belengi a szobát, megnyílik az emlékek csatornája…

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .